Zika-vírus: a WHO szerint letarolhatja az amerikai kontinenst

A csecsemők agyában maradandó károsodást okozó, mérsékelt lázzal, fejfájással járó fertőző betegség jelenlétét eddig huszonegy amerikai országban fedezték fel. Eddig több ezer újszülött jött világra mikrokefális, kóros kisfejűséggel járó elváltozással, ezért bizonyos területeken azt tanácsolták a nőknek, hogy kerüljék a teherbeesést. Ennek oka főleg az, hogy nincs ellenvakcina a betegség ellen.A vírus eredendően Afrikában volt jelen, de tavaly májusban Brazíliában is dokumentáltak fertőzéseket.

Az immunitás egyebek mellett azért sem alakulhatott ki, mert a szúnyogok által terjesztett megbetegedések száma rohamosan nő.

Szúnyogok

””

A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunyaláz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza, ami a világ több táján is jelen van. Ebből következik, hogy a vírus más országokba is könnyen eljuthat.

A fertőzött moszkitók csípését követő tizenkét napon belül négy emberből háromnál jelentkeznek a betegség tünetei: enyhe láz, bőrkiütés, fejfájás és ízületi fájdalom. – fogalmazott közleményében a WHO.

A Pan American Health Organization (PAHO), azt javasolta a térségbe utazó várandós nőknek, hogy legyenek elővigyázatosak, s utazás előtt és után is keressék fel orvosukat.

Forrás: bbc.com