Vetélést okozhat a hüvelygomba elleni gyógyszer?

A vizsgálatot több mint 1,4 millió dán kismama bevonásával készítették el. Az eredmények azt mutatták, hogy a közül a több mint 3300 nő közül, akik a szájon át alkalmazandó, fluconazole-t tartalmazó Diflucan nevű gyógyszert szedték a terhességük 7. és 22. hete között, 147-en vetéltek el, míg a több mint 13 000 közül, akik nem szedték ezt a gyógyszer, 563-an.

Amint azt a kutatást vezető Ditte Molgaard-Nielsen, a koppenhágai Statens Serum Intézet járványtani szakembere kifejtette, a vizsgálatokból nem egyértelmű, hogy vajon a fluconazole okozza-e a vetéléseket, ám amíg ez nem derül ki, a várandós nőknek mindenképpen nagy körültekintéssel lenne szabad csak felírni ezt az orvosságot.

A Journal of the American Medical Association című lapban közzétett tanulmányból az is kiderül, hogy a hüvelyi gombás fertőzés egy elég gyakori probléma a terhesség alatt, az Egyesült Államokban például a várandós nők tíz százalékánál jelentkezik. A kezelés általában kenőccsel vagy szájon át alkalmazandó gyógyszerrel történik, utóbbit főleg azoknál alkalmazzák, akiknél gyakran kiújul a fertőzés, illetve az átlagnál súlyosabbak a tünetek, ám egyéni kérésre már első alkalommal is felírhatják.

Dr. Jennifer Wu, a New York-i Lenox Hill Kórház szülész-nőgyógyásza szerint azoknak a nőknek, akik gyerekvállalásra készülnek, kerülniük kéne a fluconazole-t, számukra inkább a helyi alkalmazású kenőcsőt javasolná. A szakemberek emellett azt is megjegyezték, hogy senki ne használjon recept nélkül kapható gyógyszereket hüvelygomba ellen, főleg ne akkor, ha gyermeket vár. Minden ilyen esetben menjen el orvoshoz a kismama és tőle kérjen tanácsot.””

A vizsgálatból az is kiderült, hogy bár a fluconazole a vetélések számát enyhe mértékben megnövelte, a halvaszületések számát nem befolyásolta.

Medipress