A körömgomba nem múlik el magától!

Mit kell tudni a körömgombáról?

A körömgombát okozhatja fonalas, sarjadzó vagy penészgomba is, és legtöbbször a lábujjakon jelentkezik. Továbbfertőzhet, ugyanis a gombák sokáig életben tudnak maradni a hámrétegről levált apró bőrdarabkákon. Különösen veszélyeztetettek az idősek, a cukorbetegek, az antibiotikumot szedők és a túlsúlyosak.

Tudta?
A gombák a meleg és/vagy nedves környezetet szeretik, pl.: uszoda, strand, szauna, törölköző, szőnyeg, cipő.

12 tipp, hogy megelőzzük a körömgomba kialakulását
1.    Lehetőség szerint kerüljük a műszálas harisnyákat, zoknikat, és inkább pamutot válasszunk.
2.    Amennyire csak lehet, sűrűn váltogassuk a cipőinket, minden évszakban. Meleg időben viseljünk nyitott cipőt.
3.    Amint hazaértünk, egyből vegyük le a kinti lábbelinket, és vegyünk fel egy kényelmes, jól szellőző papucsot.
4.    A családban mindenkinek legyen külön papucsa, törölközője, manikűr szettje (a vendégeknek is!). Ezeket sűrűn fertőtlenítsük.
5.    Figyeljünk arra, hogy fürdés után töröljük szárazra a lábujjak közötti részt is.
6.    Uszodában, fürdőben és strandon sose sétálgassunk mezítláb.
7.    Mindig tiszta, száraz törölközőre üljünk a szaunában.
8.    A fitneszteremben mindig fertőtlenítsük le a gépeket használat előtt és után.
9.    Az immunrendszer megerősítésére szedjünk rendszeresen nagy dózisú C vitamint és E vitamint.
10.    Alkalmanként alkalmazzunk lábfürdőt, pl. szódabikarbónásat: 3 evőkanál szódabikarbónát oldjunk fel egy lavór vízben, és fél óráig áztassuk benne a kezünket vagy a lábunkat.
11.    Ha egy mód van rá, akkor ne csináltassunk műkörmöt, mert a kéz körmeinek gombás megbetegedése gyakoribb műköröm viselésekor.
12.    Ha a családban valakinek körömgombája van, akkor a közösen használt tárgyakat rendszeresen fertőtlenítsük.

A körömgomba tünetei és kezelése

Viszketés, sárgás/szürkés/barnás elszíneződés a körmön, töredezett/megvastagodott/barázdált köröm, köröm alatt fehér, morzsalékos anyag, kellemetlen szag, fájdalmas, gennyező gyulladás – ezek a körömgomba esetleges tünetei. Miután könnyen összekeverhetők más bőrbetegségek tüneteivel, ezért amint észleljük bármelyiket, feltétlenül forduljunk bőrgyógyászhoz. A körömgomba ugyanis nem múlik el magától! Sőt, kimondottan nehéz és hosszadalmas feladat megszabadulni tőle. Éppen ezért a tünetek észrevételekor rögtön érdemes elkezdeni a kezelést, mert ha sokáig halogatjuk, akkor a fertőzött köröm akár le is eshet.

Mennyi idő alatt múlik el a körömgomba?

Ne higgyünk a reklámoknak, melyek azt állítják, hogy 1-2 hét alatt búcsút inthetünk a körömgombának, ez ugyanis lehetetlen, hiszen a beteg köröm lenövését mindenképpen meg kell várni.

Tudta-e?
A kézkörmök hetente 1-1,5 mm-t, a lábkörmök havonta 1 mm-t nőnek.

Általánosságban elmondható, hogy a gyógyulási szakasz több hónap, akár fél év-egy év. Sajnos az is sokszor előfordul, hogy egy idő után újra felüti a fejét a körömgomba.

Gyógymódok körömgombára

Grapefruitmag csepp: naponta 2X csepegtessünk a körömre a vírus- és gombaölő grapecseppből, amíg a tünetek enyhülnek. Emellett alkalmazhatjuk belsőleg is a kivonatot: minden 10 kg testsúlyra számoljunk 3-4 cseppet, és egy pohár gyümölcslébe adagolva igyuk meg reggelente, de ne éhgyomorra.

Gombaellenes krémek, ecsetelők, körömlakkok: többségük recept nélkül kapható a gyógyszertárakban, de a hozzáfűzött reményeket nem mindig váltják be.


Gyógyszeres kezelés: erre akkor van rá szükség, ha már a körömágy is érintett. Általában úgy zajlik, hogy 1 hét gyógyszerszedést 3 hét pihenő követ, mindezt kb. 6-9 hónapon át. Azt tudni kell, hogy a szájon át szedendő gyógyszereknek vannak néha mellékhatásai is, pl. gyomor- és bélrendszeri panaszok.

Lézeres kezelés: ez többnyire véglegesen eltávolítja a körömgombát, de többtízezer Ft-ba kerül.

forrás; www.vitaminsziget.com