Vizeletvizsgálattal szűrhetők lesznek a veszélyeztetett dohányosok

Statisztikai adatok szerint az amerikai felnőttek 23 százaléka dohányzik, a tüdőrákban szenvedőknek pedig 87 százaléka dohányos. Jelenleg nem lehet előre megmondani, mely dohányosoknál alakul ki tüdőrák, ám az ismert, hogy a COPD-s betegeknél, illetve azoknál, akiknek családjában előfordult már a daganat, fokozott kockázatnak vannak kitéve.

A vizsgálatban Dr. Jian-Min Yuan, a Minnesota Egyetem docense vezetésével amerikai, szingapúri és kínai kutatók két, 1993 és 1999 között elvégzett felmérés adatait elemezték. Az egyikben több, mint 18 ezer, 45 és 64 év közötti kínai férfi vett részt, míg a másikban több, mint 63 ezer, 45 és 74 év közötti, kínai származású, de Szingapúrban élő férfi és nő. Az új kutatás során 246 tüdőrákban szenvedő dohányos vizeletét hasonlították össze 245 dohányoséval és kiderült, hogy az NNAL és a kotinin magas szintje 8,5-szörösére emelte a tüdőrák kockázatát. Tudósok szerint a vizsgálat néhány évre előre tudja elemezni a kockázatot és ára 100-120 dollár között lesz.

Dr. Norman Edelman, az Amerikai Tüdőgyógyászok Szövetségének tudományos vezetője szerint a dohányosokat pontosabb módszerekkel kellene szűrni, ám nagyon nehéz korai stádiumban kiszűrni a daganatokat. „Kifinomultabb módszerekre van szükségünk a tüdőrák korai diagnosztizálásához, mivel csak ekkor gyógyítható és ez az az időszak, amikor nincsenek tünetek.”