A hajkiegyenesítők rákot okoznak?

Számos korábbi kutatás felvetette, hogy a hajfestékek különböző típusú rákokat okozhatnak, de ezek a feltételezéseket nem támasztották alá meggyőző bizonyítékokkal. A szóban forgó tanulmány az első, amely a hajkiegyenesítők és a rák kapcsolatát vizsgálja meg.

Mivel több millió nő használ hajkiegyenesítőt, és ezek rákkeltő hatása nem ismert, Lynn Rosenberg, a központ igazgatója és munkatársai a hajkiegyenesítők és a mellrák lehetséges kapcsolatára koncentráltak.

Vizsgálatuk során 59,000 afro-amerikai nőt követtek nyomon az Egyesült Államokban 1997 és 2003 között a Howard Egyetem Rákközpontjával együttműködésben. Több mint 266,000 életévnyi adat alapján kiderült, hogy nincs összefüggés a hajkiegyenesítők és a mellrák kialakulása között.#img1#

„A mellrák kialakulása nem volt összefüggésbe hozható azzal, hogy mennyi ideig, milyen gyakran, milyen életkorban használtak hajkiegyenesítőt és hányszor égették meg magukat a használat során, vagy hogy milyen típusú kiegyenesítőt használtak.” – mondta Rosenberg.

„Semmilyen összefüggést nem mutattunk ki akkor sem, ha valaki fiatalabb korban gyakrabban használt kiegyenesítőt. A kutatás eredményei empirikusan bizonyítékként szolgálhatnak azzal kapcsolatban, hogy a hajkiegyenesítők nem rákkeltőek és nem járulnak hozzá ahhoz, hogy nagyobb arányú a fiatal afro-amerikai nők között a mellrák előfordulása a fiatal fehérbőrű nőkhöz képest.” – mondta a szakember.