Veszélyes a vezetés alvászavarokkal

Számukra még az egyes országokban legális mennyiségű alkohol fogyasztása is veszélyes lehet, romlik ugyanis vezetési teljesítményük, és fokozódik a közlekedési balesetek rizikója, hangzott el az Amerikai Mellkas Társaság 105. Nemzetközi Konferenciáján San Diego-ban.

Andrew Vakulin és munkatársai az Adelaidei Alvás Egészségközpontban az alvásmegvonás és a mérsékelt alkoholfogyasztás hatásait vizsgálták alvási apnoéban szenvedő betegeknél. Az apnoé a légvétel szünetelését jelenti. Az ilyen betegek éjjelente hosszabb-rövidebb ideig ismétlődően nem vesznek levegőt, ami másnap kialvatlanság érzésben, csökkent teljesítőképességben és fáradékonyságban mutatkozhat meg.

A résztvevőknek szimulációs vezetési feladatokat kellett megoldani.A sofőr aluszékonysága háromból egy balesetben szerepet játszik, és ilyen szempontból az alvási apnoében szenvedő betegek nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Vakulinék megállapították, hogy az apnoés betegek szignifikánsan rosszabbul teljesítettek a vezetési feladatok során alkoholfogyasztást, vagy alvásmegvonást követően, mint egészséges társaik ugyanolyan körülmények között.

Az Egyesült Államokban a nők két, a férfiak három italt is elfogyaszthatnak egy óra leforgása alatt anélkül, hogy le kelljen mondaniuk a vezetésről. Az apnoés betegeket az intézetben elvégzett alvásvizsgálatok alapján válogatták be, még kezelésük megkezdése előtt. Az egészséges kontroll csoport tagjaira hirdetések segítségével találtak rá, a két csoport életkora és a nemek megoszlása hasonló volt. Összesen 38 beteg és 20 egészséges résztvevőt vontak be.

Mindenki teljesített egy délutáni vezetést normál (azaz körülbelül nyolcórás) alvást követően, alvásmegvonást (vagyis körülbelül négy óra alvást) követően, valamint alkoholfogyasztás (körülbelül 0,05 g/dl véralkoholszintig) után. A feladat éjszakai vezetés volt vidéken kétsávos úton, a kanyarok körülbelül tízpercenként követték egymást, egy-egy kanyar teljesítése nagyjából 30 percet vett igénybe. Nem volt szembeforgalom, és fények sem zavarták a vezetőket. Alvásmegvonás után az apnoés betegek jelentősen gyengébben teljesítettek egészséges társaiknál. A baleset esélye is nagyobb volt esetükben, mint a kontroll csoportban, különösen, ha az alvásmegvonáshoz alkoholfogyasztás is társult. Az obstruktív alvási apnoés betegeknél a rövid alvási epizódok, valamint a két másodpercnél hosszabb szemhunyások megbízhatóan jelezték előre a balesetek kockázatát.