Berobbant a parlagfűszezon, egyre többeket érint az allergia

Becslések szerint legalább minden ötödik budapesti lakos szenved az allergiától, de pesszimista szakértők állítják: harminc év múlva minden második ember küzdhet majd vele. A probléma azért is égető, mert bár a tünetek enyhítésére ma már szinte megszámlálhatatlan termék áll rendelkezésre, többségük hatékonysága változó.

Az allergiának ráadásul gazdasági következményei is vannak, hiszen, ha a munkavállaló betegállományba kerül, kevesebbet keres és ez a munkaadókat is sújtja. A legáltalánosabb tünetek: a tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, illetve az orr-és szemviszketés nagyban megnehezítik az érintettek mindennapjait, így érthető módon azonnali megoldásra vágynak. Az orvosi készítmények azonban legtöbbször csak tüneti kezelésre alkalmasak, ráadásul számos mellékhatás mutatkozhat meg használatuk során.

Szerencsére ma már vannak olyan alternatív megoldások is, amik gyermekek számára is alkalmazhatóak, ráadásul fájdalom- és mellékhatásmentesek. Ilyen például a fényterápia, ami egyre népszerűbb megoldás az allergia kezelésére. Ma már nemcsak klinikai körülmények között, hanem házi használatra is elérhetővé vált ez az opció, amelynek egyes típusaival az allergiás tünetek mellett akár különböző mozgásszervi panaszokat, krónikus sebeket és sportsérüléseket is lehet kezelni.