Vadonatúj elasztikus fémötvözet a szívműtétekhez

A Science című lapban megjelent ismertető szerint a fém szuper-elasztikussága miatt képes visszanyerni eredeti alakját bármilyen hajlítás után, ezen kívül rendkívül hajlékony és a polaritása is változtatható.

A vasötvözet terhelhetősége közel kétszerese a nikkel titániumnak és az ötvözet alkalmas az érműtétek során alkalmazott stentek szervezetbe juttatására. „Ha nagyon vékony huzalokat hozunk létre ebből a hajlékony ötvözetből, azok segítségével könnyen a szervezetbe juttathatjuk a stenteket. Ezek akadályozzák meg, hogy műtétek közben összeomoljanak a vérerek” – nyilatkozta T. Omori, a Tohoku Egyetem munkatársa.

„Jelenleg nikkel titánium huzalokat alkalmaznak a szívstentek bejuttatására, ezek azonban túl vastagok, hogy az agyban is használhatók legyenek. Az új fémötvözet azonban erre is képes. Az anyagot ezen kívül földrengésbiztos házak építésére is használhatja majd az építőipar. A földrengések ugyanis erősen deformálják a házakat, a szuper-elasztikus fémötvözet azonban képes visszanyerni eredeti alakját, így az épületeket is megóvja a szerkezeti sérülésektől.” – tette hozzá a szakértő.