Ultrahang vizsgálattal előre megjósolható lehet a szívinfarktus

Több, mint 1200 tünetmentes, látszólag egészséges, ám a szívbetegségek szempontjából rizikócsoportba tartozó ember arteria carotisát (nyaki verőerét) ultrahanggal (UH) vizsgálták. Csaknem 600 esetben találtak a nyaki erekben súlyos fokú elváltozást, azaz olyan mértékben meszes artériákat, mely a fej felé áramló vér haladását az érpályában erősen akadályozta. Náluk egy második UH vizsgálatra is sor került fél évvel később. „Tudjuk, hogy a nyaki verőerek 70 százalékos szűkülete esetén történik a legtöbb szívvel kapcsolatos, valamint agyi történés, mint a szívinfarktus és a stroke, továbbá a legtöbb sebészeti beavatkozás, és a koszorúér-bypass műtét is”- mondta Dr. Markus Reiter, a bécsi Orvostudományi Egyetem Intervenciós Radiológiai és Angiográfiai Osztályának orvosa.

A vizsgálat során az ultrahang készüléket, valamint az úgynevezett medián szürke színskálát (GSM – grey scale median) alkalmazták a nyaki verőereken elhelyezkedő meszes plakkok színárnyalatának meghatározásához. Az UH képen látható színárnyalat a meszesedés súlyosságának mértékét jelzi. A sötétebb szürke szín az ún. instabil meszes plakkokat jelenti, melyek rosszabb kórjóslatúak, hiszen hajlamosak leszakadni és tovasodródni az érpályában. A vizsgált egyének 40 százalékában tapasztaltak alacsonyabb GSM értékeket (azaz sötétebb színt) a második UH vizsgálaton, és ezeknek az eseteknek 37 százaléka három éven belül szív- és érrendszeri, vagy agyi betegség áldozata lett. Azokban az esetekben, ahol a fél évvel később történő UH vizsgálaton a korábbihoz képest emelkedő GSM értékeket mértek, pedig 28 százalékban zajlott kóros történés három éven belül.

„A csökkenő GSM érték követéses vizsgálat során kiemelt rizikócsoportba sorolja a pácienst. Ez nemcsak az egészséges egyének fokozott kockázatát jelenti a későbbiekre nézve szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását tekintve, hanem a már ismert betegség gyorsabb lezajlását is jelzi” – mondta el Dr. Reiter. „Ez a módszer további fejlesztésre szorul, az azonban vizsgálataink alapján biztos, hogy az ismételt UH vizsgálat többletinformációt nyújt a rizikócsoportról, és kijelöli az erélyes terápia célcsoportját.”