Van az a zsír, ami csökkenti a szívbegetség kockázatát!

A Harvard Orvosi Egyetem jelentése tovább erősíti a halakban és növényi olajakban található többszörösen telítetlen zsírsavak előnyére vonatkozó bizonyítékokat. A csapat nyolc korábbi tanulmány eredményeit elemezte, melyben több mint 13 000 ember adatai szerepeltek. A szakértők szerint az egészséges táplálkozásnak csak egy részét jelenti az, ha telített zsírsavak (mely a vajban és a húsokban található) bevitelét csökkentik. A javaslatok szerint az energiabevitel 11 %-át ne haladja meg a telített zsírsavak mennyisége. Ez azért fontos, mert a zsírok emelik a rossz koleszterin szintjét, mely elzárja a szív artériáit. Ezzel szemben a többszörösen telítetlen zsírok épp ellenkező hatást váltanak ki, mert a jó koleszterin szintjét emelik. A Harvard elemzése azt sejteti, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak fogyasztásának minden 5 %-os emelése 10 %-kal csökkenti a szívbetegségek esélyét.

Helyettesítés

A kutatás vezetője, Dariush Mozaffarian elmondta, hogy mindig kockázatos a telített zsírsavak csökkentése, mert előfordulhat, hogy más rossz megoldással helyettesítik, mint például transzzsírokkal, melyek a készételekben találhatók (például kekszek és sütemények). „Az eredmények arra utalnak, hogy a többszörösen telített zsírok a legjobbak a telített zsírsavak helyettesítésére a szív jobb egészsége érdekében.” Victoria Taylor, a Brit Szív Alapítványtól elmondta, a kutatás megerősítette a telített zsírsavak csökkentésére vonatkozó javaslatokat. „A tanulmány azonban nem tér ki arra, hogy az egyszeresen telített zsírsavak (oliva és repce) ugyanolyan előnyösek e. Több kutatás szükséges, hogy ezt a területet teljes egészében megértsük. Fontos az étrendünk zsírtartalma és annak típusa, de azt is figyelembe kell venni, hogy ez csak egy része a szívbarát étkezésnek, ahol az alacsony telítettségű zsírok és sók fogyasztását kombinálják az olajos halak, és a legalább napi 5 adag zöldség és gyümölcs beiktatásával.”