Új vizsgálati módszer szívbetegeknek

 

„Kutatásaink szerint a kalcium térbeli elhelyezkedése kulcsszerepet játszik az egyes páciensek későbbi betegségeinek kialakulásában” – nyilatkozta Dr. Elizabeth Brown, a Washington Egyetem biostatisztikai részlegének kutatója.

Az Egyesült Államokban a szívbetegségek jelentik a fő halálokot. A Betegségirányítási és Megelőző Központ (CDC) adatai szerint évente közel 700.000 amerikai hal meg valamilyen szívbetegség következtében. A leggyakoribb szívbaj az USA-ban a koronáriás artéria betegség, amelyet a koronáriás artériákban felhalmozódott kalcium-plakkok okoznak. A mostani koronáriás kalcium vizsgálatok során csupán a kalcium mennyiségét vizsgálják, a plakkok térbeli elhelyezkedését nem.

„Az új eljárás segítségével az orvosok teljesebb képet kaphatnak a beteg artériákról, hiszen a kalcium-plakkok térbeli megoszlását is látni fogják” – nyilatkozta Dr. Brown.

A Multi-Etnikus Ateroszklerózis Tanulmány (MESA) 2000 júliusában kezdődött. Az átfogó kutatás-sorozatban 6814, 45 és 84 év közötti férfi és nő vett részt. A kutatás során 3252 kalcium-plakkos beteg CT vizsgálati eredményeit vetették össze 3416 olyan beteggel, akiknél nem alakultak ki plakkok. A résztvevők állapotát ezek után 41 hónapig kísérték figyelemmel, hogy bizonyítsák: összefüggés van a szívroham és más szívbetegségek, valamint a kalcium-lerakódás következtében létrejövő plakkok között.

Az eredmények szerint a cukorbetegség a magas vérnyomás betegség és a diszlipidémia (a zsíranyagcsere zavara) szoros összefüggésbe hozható a magas kalciumszinttel. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az új eljárás-ahol a plakkok térbeli elhelyezkedését is láthatják az orvosok-jóval hatékonyabb a későbbi szívbetegségek előrejelzésében, mint a hagyományos vizsgálat, ahol csak a kalcium mennyiségéről kapnak tájékoztatást az orvosok.

„Ezzel a módszerrel képesek vagyunk a betegek későbbi szívproblémáit előre jelezni, így a kezelés is hatékonyabbá válhat” – nyilatkozta Dr. Brown.