Új szívultrahang-készülékkel a szívbetegek hatékonyabb vizsgálatáért

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet mind a felnőtt, mind a gyermek szívgyógyászat területén kiemelkedő eredményeket mutat fel; nem csak hazánkban vezető intézmény, de európai szinten is elismert. A figyelemre méltó teljesítményhez az Intézet szakmai kollektívájának munkáján túl elengedhetetlen a megfelelő színvonalú technikai felszerelések megléte is. Ezek beszerzéséhez és működtetéséhez jelentős segítséget nyújtanak a támogató alapítványok és vállalatok, amelyek a legfejlettebb készülékek megvásárlásával és ajándékozásával járulnak hozzá az eredményes gyógyításhoz.

Az intézmény ezúttal egy kimagasló színvonalú ultrahang-készülékkel gazdagodott. A berendezést a Teva Magyarország Zrt. adományaként veheti birtokba a GOKI. Az új eszköz több olyan új funkcióval segíti a kardiológusok munkáját, amelyek hatékonyabb vizsgálatokat, ezáltal pontosabb diagnózisok felállítását teszik lehetővé. A Teva Magyarország 16 éves hazai működése alatt mindig nagy hangsúlyt fektetett a vállalatot körülvevő társadalmi, szociális és kulturális környezet javítására, a rászorulók támogatására. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetnek nyújtott adomány is e filozófia egy újabb megnyilvánulása.

Az újonnan átadott ultrahang készülék a jelenlegi piac vezető készüléke. Leglényegesebb tulajdonsága a 3D (3 dimenziós) képalkotás, amely egy „új ablak” a szívet vizsgáló kardiológus számára. Nemcsak keresztmetszetben látja a szívet, hanem műtéti beavatkozás nélkül is vizsgálhatja azokat a képleteket, amelyeket a sebész egy operáció alkalmával. Nem csupán utólag elemezheti, hanem az új vizsgálófejekkel ütésről ütésre is láttathatja. A nyelőcső felől nagy pontosságú kép nyerhető, amelynek alapján lehetővé válik műbillentyű beültetés helyett billentyűmegtartó műtétek végzése. Másik fő alkalmazási lehetősége a 3D képalkotással mérhető balkamra-funkció. Sokkal nagyobb pontossággal mérhető ez a paraméter, amely a beavatkozások sikerének legjobb előrejelzője, mértéke. Emellett a szívizom egyes szeletének mozgásáról is részletesebb és pontosabb képet alkot, amely a reszinkronizációs terápiához nyújt elengedhetetlen információt. Ez speciális pacemaker terápiát jelent a súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésében. A 3D képalkotás nemcsak a billentyűbetegségek, hanem a veleszületett összetett szívhibák pontosabb megismerésében is segít. A jobb kamra működése is jobban vizsgálható az új szoftverek segítségével.