Új, fix kombinációs vérnyomáscsökkentő

Az Európai Bizottság új terápiás kezelést hagyott jóvá olyan hipertóniás felnőttek kezelésére, akiknek vérnyomása nem állítható be megfelelően.

Az új vérnyomáscsökkentő rendkívül hatásos és jól tolerálható készítmény, amely akár 50 Hgmm-rel is csökkenti a vérnyomást. A terápiának köszönhetően a betegek 83 százalékánál nemcsak a kitűzött vérnyomásértéket sikerült elérni, hanem hosszú távon meg is tudták tartani azt. A készítmény olyan betegeknél is hatásos, akiknél egyéb rizikófaktorok is fennállnak, mint például az elhízás, a cukorbetegség, vagy a metabolikus szindróma. Az egy angiotenzin-receptor blokkolóból és egy kalciumcsatorna-blokkolóból álló kombináció kedvező szív-érrendszeri hatásait számos vizsgálat bizonyítja.

A szív-érrendszeri betegségek fokozott kockázatának kitett magas vérnyomású betegek számára ez a kombináció a hagyományos készítményeknél, sőt, talán más gyógyszer-kombinációknál is hatékonyabb. Jól tolerálható, a betegek kevesebb mellékhatásról számoltak be, ami a kezelőorvos számára rendkívül fontos, mert ez által növelhető a betegek terápiás együttműködése, kevesebben hagyják abba a gyógyszer szedését.

A magas vérnyomás a szív-érrendszeri betegségek első számú rizikófaktora; több halálos áldozatot szed bármely más kardiovaszkuláris rizikófaktornál – beleértve a magas koleszterinszintet, a cukorbetegséget és a dohányzást is. Vizsgálati adatok támasztják alá, hogy a szisztolés vérnyomás 2 Hgmm-es csökkentése 7-10 százalékkal mérsékli az olyan szív-érrendszeri szövődmények kockázatát, mint például a szívizom-infarktus és a stroke.

Tudomásunk szerint nem hoztuk forgalomba: Az Egyesült Államokban tavaly október óta eredményesen alkalmazzák az új, most már európai betegek számára is elérhető, fix kombinációs készítményt.