Túl sokat híznak a terhes nők

””Az elhízás növeli a vetélés, a koraszülés, a császármetszés, a halva születés és a fejlődési rendellenességek kockázatát az American College of Obstetricians and Gynecologists szervezet szerint.

Ráadásul az elhízott kismamáknál nagyobb az egészségügyi problémák veszélye – beleértve például a szívproblémát, az alvási apnoét, a terhességi cukorbetegséget, a vérrögképződést és a preeklampsziát is. Az elhízott anyák gyermekeinél pedig ugyancsak magasabb a hosszú távú egészségügyi kockázat.

A legfrissebb irányelvek szerint az orvosoknak szorgalmazniuk kell az egészséges életmódot a várandósság, előtt, alatt és után is. Az elhízott nőkön már az is segíthet, ha csak egy keveset sikerül fogyniuk teherbe esés előtt, hiszen ezzel máris csökken az egészségügyi problémák veszélye.

„A megfelelő testsúly megtartása mindig fontos, ám családtervezés és várandósság idején egyenesen létfontosságú” – fogalmazott Dr. Patrick Catalano a szakmai szervezet sajtóközleményében.

Az ajánlások terhesség alatt biztonságosan végezhető mozgásformákat is tartalmaznak, például ajánlják a jógát, a Pilates-t, az erőedzést, illetve a kocogást is.

„A várandósság nem betegség. Sőt, kifejezetten ideális alkalom az életmódváltásra az állandó orvosi felügyelet miatt” – tette hozzá Dr. Raul Artal.