Veszélyben vannak a súlyosan elhízott gyerekek?

A súlyosan elhízott testalkatú gyermekek, főként a fiúk olyan rizikófaktornak vannak kitéve, ami friss kutatások szerint növeli a szívbetegség és a cukorbetegség esélyét. „Ahogy súlyosbodik az elhízás gyermekkorban, úgy emelkedik a szívbetegség és a diabetes mellitus kockázata.”- közölte a tanulmány szerkesztője, Asheley Skinner, az Észak-Karolina-i Egyetem Gyerekgyógyászati és Egészségügyi intézetének docense.

A szakértő kiemelte, a „legelhízottabb gyerekeknek kétszer akkora az esélye eme betegségcsoportok kialakulására, mint az enyhén túlsúlyosaknak”.

””

„A masszív elhízás gyakorisága emelkedik az Egyesült Államokbeli gyermekek és fiatal felnőttek körében” – derül ki a tanulmányból. 4% volt az aránya a súlyosan elhízottaknak 1999 és 2004 között a gyerekek körében. 2011 és 2012 között ez az arány 6% a vizsgálat alapján. Skinner és kollégái 8500, három és tizenkilenc év közötti túlsúlyos, vagy elhízott fiatal adatait elemezték.

A tanulmányból kiderül, hogy a vizsgált személyek 47%-a volt túlsúlyos, 36% minősült 1-es csoportba tartozó elhízottnak, 12% a 2-es csoportba, 5% a 3-asba sorolható. (1-es csoport a legkevésbé, 3-as a leginkább elhízott.)

Viszonyításként egy 10 éves fiú, aki 145cm magas 45kg-os súllyal 1-es típusú elhízottnak minősül, 52 kg-al 2-es típusúnak, 60kg-al pedig 3-as típusúnak – jelentette ki Skinner.

A kutatók olyan faktorokat vizsgáltak, mint a koleszterin-, a vérnyomás és a vércukorszint. Az egyes csoportba tartozó egyéneket referenciaként véve megfigyelték, hogy a 2-es és 3-as csoportba tartozó gyerekek között 1.6-2x gyakoribb az alacsony HDL koleszterinszint, amit „jó koleszterin” néven is gyakran említenek.

””

Csak a fiúkat vizsgálva a legelhízottabbaknak kétszer akkora az esélye az alacsony HDL szintre, mint az enyhén túlsúlyosaknak. A 2-es és 3-as csoportban 1.5-2.6x gyakoribbak a vércukorszint eltérések, mint a referenciacsoportban. Az eredmények ebben az esetben is rosszabbak a fiúk esetében. A vérnyomásértékek az előzőeknek megfelelően magasabbak a 2-es és 3-as csoportba tartozók körében. A súlyosan elhízott fiúk esélye hétszer nagyobb a magas vérnyomásra az enyhén elhízottakhoz viszonyítva.

Skinner hozzátette, a kutatók nem értik, miért jelent nagyobb veszélyt a kifejezett elhízás a fiúkra nézve. Ez egy súlyos intő jel, ami a prevenció és az intervenció fontosságára hívja fel a figyelmet.

A kutatókkal egyetért Dr. William Muinos, a Gyerek Gastroenterológiai Intézet igazgatóhelyettese és a testsúly menedzsment program igazgatója.

Muinos tanulmányozta az eredményeket és elmondta, hogy azok igaznak tűnnek az általa kezelt betegpopulációjában is. Munkája során találkozott magas vércukor szinttel már 8 éves gyermek esetében is. Elmondta, hogy előfordul kóros koleszterin- és vércukorszint is a fiatalok között. A betegeknek és szüleiknek kiemelte, hogy a fiataloknál könnyebben alakul ki elhízás, ami a növekedési hormonoknak is köszönhető. „A növekedés éveiben a nem megfelelő táplálkozás növeli a zsírlerakódást.” – jelentette ki Muinos.

Mit tanácsol a szakértő a szülőknek?

Tegyenek több zöldséget a gyerekek tányérjára! Muinos szerint legalább háromféle zöldséget kell elfogyasztani a főétkezéseknél.

Javasolja továbbá az egészséges fehérjeforrások, mint például hal, csirke vagy pulyka evését, valamint a szénhidrátok mennyiségének limitálását. „A testmozgás kötelező”- hívta fel a szülők figyelmét.

Referálta:
Jillek Bertalan

orvostanhallgató