Sürgős eset, avagy amikor a hasmenés futásra késztet

Milyen oka lehet az olyan hasmenésnek, amely nem gyógyul meg maximum 3-4 napon belül?

A hasmenésnek számos oka lehet.  Kevésbé ismert gyulladásos bélbetegségek is állhatnak a háttérben (pl.: irritábilis bél-szindróma, Crohn-betegség), ezek a betegségek más tünetekkel is járnak és krónikus természetűek. Ismeretesek felszívódási zavarok, valamint a bél mozgásának zavarai is; az utóbbiak mögött is többféle ok húzódhat meg (pl.: a pajzsmirigy túlműködése vagy cukorbetegség).  Az ilyen betegségekre, a kiváltó okra általában orvosi kivizsgálás után derül fény, és a kezelés is az orvos feladata.

A hétköznapokban gyakrabban előforduló és viszonylag gyorsan múló hasmarsot mi okozza?

A gyakori, hasmenést okozó fertőzések lehetnek bakteriális és vírusos eredetűek is. Gyógyszerszedés mellékhatása is lehet, nemcsak antibiotikumé! Számos fertőző betegség tünete lehet hasmenés, melynek kórokozói szájon át kerülnek az emberi szervezetbe, akár szennyezett élelmiszerekkel, de az ivó- és fürdővízzel is. A kórokozók leggyakrabban vírusok, a kisgyermekek hasmenését főképp rotavírusok okozzák. Számos esetben baktériumok tehetők felelőssé. Azt például sokan tudják, hogy a szalmonella fertőzés hordozója leggyakrabban tojás vagy csirkehús.

A higiéniára mindig ügyelnünk kell!

Az utazási hasmenés is baktériumokkal függ össze?

Igen, gyakran. A trópusi országokban a betegség forrásai lehetnek a nem megfelelően kezelt ételek, félig átsült húsok, halak, tengeri herkentyűk. A nyers zöldségek, hámozatlan gyümölcsök is közvetíthetik a fertőzést. Az ivóvíz helyett is tanácsos palackozott vagy forralt vizet inni ugyanezen okból.

Milyen lehetőségeink vannak, ha olyan hasmenésgátló szert szeretnénk választani, amely segíti a mérgező anyagok kiürülését a szervezetünkből?

Számos készítmény kapható a patikában, de a „szelídebb” megoldásokat az úgynevezett adszorbensek jelentik: azaz olyan készítmények, amelyek – egyszerűen megfogalmazva – megkötik a kórokozókat. Ilyen például az ismert aktív szén is, akár tabletta, akár kapszula formában szedjük.

A víz, a baktériumok és a méreganyagok megkötésére képes, aktív szén készítmények általában hasmenés kezelésére alkalmazhatók. A széntabletta élelmiszerek, nehézfémek vagy gyógyszerek okozta mérgezések esetén is adható.
Az aktív szén megköti és hatástalanítja a gyomor-bélrendszerbe került mérgező anyagokat, így azok felszívódás nélkül távozhatnak.

Valóban megváltoztathatja a fogamzásgátlók hatását?
Az aktív szén megkötheti az egyidejűleg bevett gyógyszerek hatóanyagát. Célszerű gyógyszereinket az aktív szén bevételét 1-2 órával megelőzően bevenni, hogy kellően kifejthessék hatásukat.

Inni vagy nem inni?
Bármennyire is hiszed, hogy a hasmenést csak növeli a folyadékbevitel, a legnagyobb butaság szomjazni. A legjobb, ha izotóniás italt iszol ilyenkor, vagy speciális tápszert, de legalábbis tiszta vizet (és nem gyümölcslevet!).

Tudtad?

  • Az aktív szenet használják víztisztásra is, de a vegyiparban is.
  • A gyógyászatban alkalmazott aktív szén természetes növényi hatóanyag, készülhet például kókuszhéjból is.
  • A tulajdonságaiban hasonló, de kevésbé nagy felületi megkötő képességgel rendelkező faszenet például a zanzibári majmok is fogyasztják fő növényi táplálékuk, a fehérjékben gazdag és kiválóan emészthető indiai mandulafa, valamint a mangófák leveleiben található mérgező anyagok semlegesítésére.

Cralex® kapszula – vény nélkül kapható gyógyszer, hatóanyaga aktív szén.

További információk: www.cralex.hu

Egis Gyógyszergyár Zrt.    HU15/16CRA1PA2 Lezárás dátuma:2015.11.10.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZER