Több középkorú nő kap agyvérzést, mint férfi

A vizsgálatban a kutatók 17 ezer 18 éven felüli, a nemzeti egészség és táplálkozás felmérő vizsgálatban résztvevő egyén adatait dolgozták fel. 606 embernél fordult elő agyvérzés. Az találták, hogy a 45 és 54 év közötti nők majdnem kétszer olyan nagy eséllyel kaptak agyvérzést, mint az ugyanebbe a korcsoportba tartozó férfiak. 35 és 44 illetve 55 és 64 éves kor között nem volt különbség a nemek között az agyvérzés (stroke) előfordulásában.

„A vizsgálatunk szerint a megnövekedett csípő körfogat és a szív koszorúér betegség előrejelzi az agyvérzést a 45 és 54 év közötti nőkben, de az nem teljesen egyértelmű, hogy mi az oka a nemi különbségnek ebben a korcsoportban.” – mondta a szerző, Dr. Amytis Towfighi a Los Angelesi Kalifornia Egyetem Ideggyógyászati osztályának és Stroke Központjának munkatársa. „További vizsgálatok szükségesek, a nők körében megfigyelt agyvérzés gyakoriság a szoros megfigyelés és a szív és érrendszeri betegségek megelőzésének szükségességére hívja fel a figyelmet, így mérsékelhető a 30-as és 50-es éveik közepén járó nők agyvérzés gyakorisága.”

Towfighi hozzátette, hogy sok érrendszeri rizikó faktor, mint például a vérnyomás vagy a koleszterin szint magasabb az azonos korcsoportban lévő nőkben mint férfiakban.

„Például a férfiak vérnyomása évtizedenként átlagban 4-5 higanymilliméterrel növekszik, addig a nőké 8-10-zel. Hasonlóképpen a férfiak koleszterinszintje szignifikánsan magasabb, mint a nőké 35 és 44 év között, de a férfiak koleszterin szintje nem változik, míg a nőké nő, így 55 és 64 év között már a nők értékei magasabbak.” – mondta Towfighi.

Towighi elmondta, hogy a középkor vége felé járó férfiakban magasabb volt az agyvérzés gyakorisága. Az 55 és 64 év közötti férfiak háromszor olyan gyakran kaptak agyvérzést, mint a 45 és 54 év közöttiek. A különbség okainak felderítésére további vizsgálatok szükségesek.