Szívroham után: vitaminok vagy keláció?

A Columbia Egyetem kardiológiai részlegének feje, Dr. Gervasio Lamas, a kutatás vezetője ennek ellenére egyelőre nem javasolja a keláció rutinszerű alkalmazását, mely során speciális, vitaminok magas dózisát tartalmazó infúziókkal tisztítják meg a szervezetet a nehézfémektől.

Az Amerikai Kardiológiai Szakmai Kollégium San Franciscó-i éves konferenciáján közzétett kísérlet során azt vizsgálták, segíthet-e a kelációs kezelés a szívrohamon átesett betegeknek. A drága terápiát, melynek keretében néhány év leforgása alatt több tucat infúzióval tisztítják a szervezetet, már évtizedek óta ajánlják egyes klinikák pácienseiknek, a szívbetegek számára azonban az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) még nem hagyta jóvá.

A kísérletben több mint 1700 amerikai és kanadai beteg vett részt, akik szívrohamon estek át. A többség már valamilyen standard kezelés alatt állt, például napi aszpirint, koleszterincsökkentő sztatinokat vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedtek. Mivel a kelációs kezelés eleve tartalmaz napi magas dózisú vitaminokat és ásványi anyagokat, Lamas elmondta, hogy a vizsgálat során megpróbálták elkülöníteni az étrendkiegészítők és maga a keláció hatásait. Éppen ezért a betegeket véletlenszerűen négy csoportba osztották: nagy dózisú vitamin/ásványi anyag kiegészítők kelációs kezeléssel, vitaminok/ásványi anyagok placebo kelációval, kelációs kezelés placebo vitaminokkal/ásványi anyagokkal, illetve placebo/placebo.

Az átlagosan legalább négyéves követés után a kutatók nem mutattak ki előnyöket azok esetében, akik csak a nagy dózisú vitamin/ásványi anyag kezelést kapták. A kelációs kezeléssel kombinált vitamin/ásványi anyag terápia azonban járt némi előnnyel a betegek számára: ebben a csoportban a páciensek 26 százaléka tapasztalt valamilyen szív-érrendszeri eseményt, ami valamivel alacsonyabb, mint a placebo/placebo csoportban tapasztalt 32 százalék.