Több figyelmet igényel az agyvérzést követő depresszió kezelése

”Rengeteg beteget kezelnek depresszióval, de a legtöbbjüknek egyáltalán nem lenne szüksége rá” – nyilatkozta Katherine Salter, a Parkwood Kórház munkatársa. ”A mostani adatok szerint az agyvérzésen átesett betegek 40 százaléka kap antidepresszánsokat mindenféle szűrővizsgálat vagy megfelelő diagnózis nélkül. Azt sem tudják, kiket kezelnek.”

A tudósok összesen 294 beteg kórlapját vizsgálták meg, akik mind egy féléves kórházi rehabilitációs kezelésen vettek részt Délnyugat-Ontarióban 2010 szeptemberétől kezdve. A 294 páciensből mindössze háromnál végezték el a depresszió pontos diagnózisának felállításához szükséges vizsgálatokat. Ennek ellenére közel 40 százalékuk kapott antidepresszánsokat a kórházi tartózkodás alatt, vizsgálatoktól, diagnózistól és állapottól függetlenül.

A depresszió az egyik leggyakoribb agyvérzést követő járulékos betegség, ami körülbelül a betegek negyedét érinti. A depressziós tünetek ronthatják a rehabilitációs kezelések hatásfokát és hosszabb kórházi tartózkodást, valamint lassabb felépülést eredményezhetnek.

A vizsgálati adatokból kiderült, hogy a kórházba kerülés időpontjában már antidepresszánsokat szedő betegek egyikénél sem hagyták el a gyógyszeres kezelést az ott tartózkodás alatt. ”A tünetektől és állapottól függetlenül mindenki tovább szedte a gyógyszereket, sőt, a legtöbben még több antidepresszánst szedtek a rehabilitáció ideje alatt, mint amúgy” – mondta Salter. Ezzel együtt a gondatlanság azt is jelenti, hogy a korábban depresszióval vagy más mentális betegséggel nem kezelt betegek, akiknek szükségük lenne a gyógyszerekre, vizsgálatok hiányában nem kapják meg a kezelést. A kutatási eredmények szerint főleg a korábban már más pszichiátriai betegséggel kezelt, vagy az agyvérzés miatt súlyosan bénult páciensek kaphatnak antidepresszánsokat.

Salter szerint a Kanadai Jó Gyakorlat Egészségügyi Irányelveinek agyvérzésre vonatkozó részeit alkalmazva kevesebb lenne a félrekezelt vagy mellőzött beteg.

”A depresszió nagyon súlyos problémát jelent az agyvérzés átesett betegeknek. Biztosítanunk kell, hogy a valóban depressziós tüneteket mutató betegek megkapják a szükséges kezeléseket” – jelentette ki Michael Hill, a Kanadai Stroke Kongresszus elnökhelyettese.

”A betegek szűrésének hiánya elsősorban annak tudható be, hogy nincs elég szakember, és akik vannak sem hajlandóak megváltoztatni a korábban már bevált orvosi gyakorlatokat. A baj csak az, hogy ezek a gyakorlatok már egyáltalán nem válnak be” – tette hozzá Salter. ”Muszáj, hogy a rehabilitációs intézetekben legyen megfelelő pszichiátriai szakértői gárda, csak így biztosítható az ellátás.”

”Az agyvérzésen átesett betegek depresszióra való szűrése gyorsíthatja a felépülést” – foglalta össze Ian Joiner, a Szív és Stroke Alapítvány igazgatója. ”A szűrés célja, hogy csak azok a betegek kapjanak gyógyszereket és tanácsadást, akiknek valóban szükségük van rá.”