Nincs értelme az influenza oltásnak?

Az influenza elleni védőoltások jellemzően csak a nagyobb influenza vírustörzsek elleni védelemre készíti fel az immunrendszerünket. A legújabb kutatás azonban azt mutatta, hogy az influenza átvitelekor gyakran a nagyobb és a kisebb vírustörzsek keveréke jut át az egyik emberről a másikra. A jelentéktelenebb törzsek elleni védelemre nem terjed ki az oltás, pedig ezek is ugyanúgy az ágyhoz köthetnek bennünket, sőt a legyengült immunrendszerű embereket akár meg is ölhetik.””

Elodie Ghedin, a New York Egyetem biológia tanszékének professzora így nyilatkozott az eredményekről:

„Az influenza vírus fertőzése nem a vírusok homogén keveréke, inkább a törzsek keveréke, amely nagy tömegben kerül átvitelre a népességben. A jelenleg elérhető oltóanyagok csak a domináns törzseket veszik célba, mert ezek fertőzik a legnagyobb számú embert. Kutatásunkból azonban az derült ki, hogy a kisebb törzsek megússzák ezeket a vakcinákat, és korábban nem ismert módon terjesztik a vírust.”

Ghedin professzor és munkatársai az igazolt 2009-es hongkongi influenzás esetekből vettek mintát, valamint olyan személyekből, akik érintkezésbe kerültek a fertőzöttekkel. Genetikai módszerekkel azonosították az influenza A vírus fő törzseit, amelyek általában a legsúlyosabb influenza típusok, és a kisebb genetikai variánsokat is.
Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek többsége a domináns influenza A vírust, a H1N1 vagy a H3N2 törzset hordozta. Mindegyikük hordozott azonban kisebb vírustörzseket, valamint a nagy és kis vírustörzsek variánsait. Ezek a kisebb törzsek pedig könnyen átvihetők egyik emberről a másikra.””

Az Egyesült Királyságban évente több millióan kapják meg az influenza elleni védőoltást, beleértve a nagy kockázatú csoportokat, mint például az idősek, a terhes nők vagy a valamilyen alapbetegségben, például asztmában szenvedő betegek, valamint az egészségügyi dolgozók. Tavaly novemberben azonban a brit Háziorvosok Királyi Kollégiuma arra hívta fel a figyelmet, hogy az influenzaoltás igénylésének aránya 2015 októberében riasztóan, 6 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év ugyanezen időszakában. A szakértők úgy vélik, ez a csökkenés azzal magyarázható, hogy a 2014/15-ös vakcina kevésbé hatékony volt, mint az előző években: csak az esetek 34 százalékában bizonyult hatékonynak, szemben az átlagos években megfigyelt 50-60 százalékkal.