Noha a mondás „reggelizz úgy, mint egy király” valószínűleg mindenkinek ismerősen cseng, mégis hajlamosak vagyunk kiadós étkezés helyett mindössze egy csésze kávéval indítani a napot. Pedig egy jól összeállított, tartalmas reggeli rövid és hosszútávon egyaránt meghatározó lehet. Amellett, hogy feltölti energia raktárainkat, frissebbnek érezzük magunkat tőle, valamint segít a koleszterinszint normalizálásában is. Emellett segít a szükséges vitamin és ásványianyag bevitel elérésében, az anyagcsere problémák elkerülésében és a megfelelő testsúly megőrzésében is. Gyakori kihagyása számos hosszútávú egészségügyi probléma, így például magas koleszterinszintből adódó szív- és érrendszeri betegségek, elhízás és diabétesz forrása is lehet. Nem véletlen, hogy a nap legelső étkezését egyben a legfontosabbnak is tartják. De mi a helyzet abban az esetben, ha valakinél már kialakult a cukorbetegség?
Reggeli diabétesszel
A diabétesz egy immár népbetegségnek számító krónikus megbetegedés, mely évről évre egyre több ember mindennapjait nehezíti meg. A legfrissebb adatok szerint világszerte mintegy 537 millió felnőtt él diabétesszel, Magyarországon pedig több mint 1,1 millió felnőtt és több mint 5 ezer gyermek. A diabétesznek két fő típusát különböztetjük meg, az érintettek több mint 90%-a 2-es típusú cukorbetegségben szenved, annak ellenére, hogy ez nagyrészt a túlsúly és a fizikai inaktivitás eredménye, ami az 1-es típusúval ellentétben életmódváltással megelőzhető lenne.
A megelőzésben és a már kialakult cukorbetegség kezelésében is kiemelten fontos szerepet játszik a rendszeres testmozgás mellett a megfelelő, változatos étrend összeállítása, beleértve a napindító reggelit. Ez elsőre kicsit időigényesnek és nehézkednek tűnhet, hiszen cukorbetegség esetén az egyik elsődleges cél a szénhidrátfogyasztás mérséklésével a vércukorszint szabályozása, a népszerű reggelik pedig meglehetősen magas szénhidráttartalommal rendelkeznek. Mégis megéri időt szentelni egy fehérjében és rostban gazdag, egészséges zsírokat és megfelelő mennyiségű szénhidrátot tartalmazó étkezés megkomponálására, hiszen cukorbetegként a reggeli elhagyása, ennek következtében pedig a napközbeni nassolás és a rosszul megválasztott további étkezések az anyagcsere folyamatok felborulásához vezethetnek.
Mire érdemes odafigyelni?
- A fehér kenyeret javasolt teljes kiőrlésű, többmagvas változatra cserélni, ezek ugyanis amellett, hogy egészségesebbek, sokkal laktatóbbak is.
- Lekvár helyett érdemes kipróbálni a pépesített banánt, de jó választás lehet még valamilyen alacsony zsírtartalmú sajt, néhány apróra vágott friss datolyával kevert túró vagy a dióvaj is.
- Sütés közben fontos az olaj mennyiségének korlátozása, vaj helyett inkább növényi olajokat, napraforgó-, olíva-, vagy repceolajat használjunk.
- A rostbevitel növelése érdekében a gabonapelyhet érdemes gyümölccsel, vagy zöldséggel keverni.
- A vörös és feldolgozott húsok helyett javasolt fehérhúst, vagy halat fogyasztani.
- Még a 100%-os gyümölcslevek és turmixok is tartalmaznak szabad cukrokat, így könnyű akaratlanul is túlzásba esni. Célszerűbb a friss gyümölcsök fogyasztása, de ha mégis ital formájában preferáljuk, az adagot korlátozzuk napi 150 ml-re és lehetőleg magunk készítsük el.
- A „tányér modell” használata segítséget ad annak eldöntésében, hogy miből mennyit egyen. Ez egy egyszerű módszer az adagnagyságok megtanulásához. Képzeljen el egy tányért majd ossza fel három részre. A tányér egyharmadára kerüljön keményítő tartalmú köret (pl.: burgonya, rizs, bulgur); egyharmadára zöldség vagy saláta; a harmadik harmad helyére pedig hús vagy más fehérjetartalmú élelmiszer (pl.: hal, tojás).
Bár egy jól megtervezett, változatos étrend a 2-es típusú diabétesz megelőzésében, valamint a már kialakult betegség szinten tartásában szerencsére egyaránt sokat segíthet, fontos, hogy a legjelentéktelenebbnek tűnő tünetek – például gyakori szomjúságérzet, lassan gyógyuló sebek, homályos látás, bőrelváltozások – jelentkezése esetén is konzultáljon kezelőorvosával, hiszen a betegség korai felismerése és a megfelelő kezelési mód meghatározása jelentősen hozzájárul a maradandó egészségkárosodás elkerüléséhez!