Nincs kapcsolat a tüdőrák kockázata és a szülések száma között

Az Amerikai Ráktársaság statisztikái szerint az Egyesült Államokban a tüdőrák a vezető daganatos halálok. A betegség fiatalokban elvétve alakul ki, inkább az idősebb egyéneket érinti. A daganat kialakulásának esélye férfiakban átlagosan 13 százalék, nők esetén 16 százalék. Mindazonáltal a dohányzás nagyságrendekkel fokozza a veszélyt.

Jessica K. Paulus és munkatársainak a Lung Cancer folyóiratban megjelent elemzése 16 korábban megjelent tanulmányra alapozott, a vizsgálat célja a tüdőrák biológiai hátterének megértésére, és jobb kezelési lehetőségek elősegítésére irányult. Amennyiben a tüdőrákot befolyásolja a hormonális háttér, az emlőrákban beváltakkal hasonló hatású, hormongátló gyógyszereket lehetne alkalmazni. Mindazonáltal az eddigi vizsgálatok ellentmondásos eredményeket hoztak a terhesség, illetve a hormonális státusz szerepét illetően.

Ugyan jelen elemzés nem talált közvetlen összefüggést a szülések száma és a tüdőrák kockázata között, annak lehetősége azonban nem zárható ki. A bizonyíték felállítása alaposabb elemzéseket tesz szükségessé. Azonban bármi is lesz az eredmény, a dohányzás, és a passzív dohányzás jóval nagyobb problémát jelent a tüdőrák kialakulásának szempontjából.