Ötven alatt nagyobb szenvedést okoz a mellrák

A Journal of the National Cancer Institute legutóbbi számában megjelent tanulmány szerint a csökkent fizikai aktivitás, a terméketlenség és a korai menopauza is azok közé a problémák közé tartoznak, amelyekkel ezeknek a nőknek szembe kell nézniük. A kutatás során 28 korábbi, 1990. és 2010. között készült tanulmányt elemeztek, amelyek mind az emlőrák az 50 éven aluli betegek életminőségére gyakorolt hatásait vizsgálták.

Dr. Patricia Ganz és munkatársai a Kaliforniai Egyetem Jonsson Comprehensive Rákkutató Központból arról számoltak be, hogy ezeknek a betegeknek az általános életminősége romlott, de a mentális panaszok súlyosabbnak mutatkoztak, mint a fizikai problémák. Az vizsgálatból az is kiderült, hogy a fiatalabb emlőrákos betegek depressziósabbak voltak, mint az ugyanilyen életkorú, egészséges populáció, vagy az 50 éven felüli emlőrákos nők. A korai menopauza, a meddőség és a menopauzával összefüggő tünetek gyakoribbak az 50 éven aluli betegekben, és ezek a panaszok is hozzájárulnak mentális szenvedésükhöz.

Annak ellenére, hogy a testmozgás aránya a fiatalabb betegek körében a kezelést követően általában nőtt, gyakorinak számított esetükben a testsúly-növekedés és a fizikai inaktivitás. Az eredmények arra utalnak, hogy az emlőrákban szenvedő fiatalabb nők esetében a személyre szabott kezelés különösen fontos.