Nehezebben fogyunk stresszhatás alatt

Nem csoda, hogy sokan a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás ellenére sem tudják elérni a kívánt testsúlyt. Ennek oka a legtöbbször a stressz, amely megakadályozza a szervezetet abban, hogy leadja a felesleges kilókat.

“A krónikus stressznek két kevésbé ismert hatása is van a szervezetünkre. Egyrészt segít a zsír felhalmozásában, másrészt a zsír-anyagcserét lassítja. Még egy indokunk van tehát arra, hogy hátat fordítsunk a stresszes életmódnak, és nyugodtabban éljünk” – mondja a kutatás egyik vezetője, Li-Jun Yang professzor a UF College of Medicine munkatársa.””

A betatrophin nevű fehérje, amely a jelenségért felelős, korábban a diabétesz kezelésének reménybeli kulcsa volt, mert a Harvard egy 2013-as kutatása szerint az inzulin-termelő bétasejtek növekedéséért is felelős a cukorbetegeknél. Később azonban kiderült, hogy a fehérjének nincs ilyen hatása.

A jelenlegi kutatásban elsősorban a betatrophint vizsgálták, főként egérkísérletek segítségével, de embereket is vizsgáltak. Kiderült, hogy a betatrophin egy stresszel összefüggő fehérje, amely hátráltatja a szervezetben felhalmozott zsír lebontását, így hízáshoz vezethet.

forrás: medipress