Magas vérnyomás magas albumin szintnél

Eredményeik alapján a szív-érrendszeri megbetegedések megelőzése érdekében a kutatók a normál vizelet albumin kiválasztás definíciójának újragondolását ajánlják. Korábbi kutatások azt találták, hogy a magasabb vizelet albumin kiválasztás – még a normál tartományon belül – összefüggést mutat a szív-érrendszeri megbetegedésekkel cukorbeteg vagy hipertenziós emberekben. Ám nem volt tisztázott, hogy ez igaz-e egészséges emberek esetében is. (Az albumin a vérplazma legfontosabb fehérjéinek egyike).

A Brigham kutatócsoportja 2 179 nő adatait vizsgálta meg, akiknek nem szenvedtek cukorbetegségeben illetve vérnyomásuk is normális volt, valamint vizeletükben normál albuminszintet mértek. A kutatók azt találták, hogy a magasabb vizelet albumin kiválasztás, még a normál tartományon belül is, emelte a magas vérnyomás kialakulásának valószínűségét.

Idősebb nők körében (átlagosan 65 év) a legtöbb albumint kiválasztó nők körében 76 százalékkal magasabb volt a magas vérnyomás kialakulásának esélye a legalacsonyabb szinttel rendelkezőkhöz képest. A fiatalabb nők esetében (átlagosan 44 év) ez a különbség 35 százalék volt.

A kutatás eredményeiről a Journal of American Society of Nephrology számolt be. Ezek a felfedezések egyéb eredményekkel együtt azt sugallják, hogy ideje újragondolni a „normál albumin ürítés” jelenlegi fogalmát – írták a kutatók.