Már egy kevés só is rontja a keringést

A tudósok tesztelték, hogy milyen gyorsan fejti ki a só a károsító hatását. 16 egészséges felnőttet etettek meg magas sótartalmú (4 g) étellel, majd később egy olyannal, mely csak 0,3 g sót tartalmazott. Minden egyes étkezés előtt és után megmérték, hogy mennyire egyenletesen áramlik a vér a kar artériájában, ahol normális esetben a vérnyomást is ellenőrzik. Habár az artéria nem a közvetlenül a szívbe ömlő vér áramlását mutatja, általában ezt használják a keringés állapotának felmérésére.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy a keringés sokat romlott 30 perccel a sós étel elfogyasztása után, a csúcspontot pedig egy óra elteltével érte el. Az ausztrál Adelaide-ból szerzők csoportja így nyilatkozott az eredményekről: ”Ez a tanulmány kimutatta, hogy a gyakran fogyasztott ételekben annyi a só, hogy az rontja az egészséges emberek keringését. A mechanizmust azonban még alaposabban meg kell vizsgálni.”
Graham MacGregor professzor, a Só és Egészség Egyensúly Akció lobbicsoport elnöke elmondta: ”Ez a kutatás rendkívül érdekes. Tisztán mutatja, hogy a só milyen gyorsan elmerevíti az ereket.  Mindössze 4 gramm sóról volt szó. Ez nem is túlságosan nagy mennyiség, minden bizonnyal teljesen átlagos a brit ételek nagy többségében. Aki étterembe megy, valószínűleg még ennél is többet vesz magához. A vérkeringés ilyen jellegű zavara a szívbetegség egy nagyon korai jelzője. Ahányszor sót eszünk, annyiszor módosítjuk az artériák sejtjeinek működését.”

A sok sót tartalmazó étrendet összefüggésbe hozzák a szívinfarktus, az agyvérzés, a vesebaj, a csontritkulás és a gyomorrák megemelkedett kockázatával. Az Egyesült Királyság területén az ajánlott napi mennyiség 6 gramm, de becslések szerint az átlagfogyasztás 8,6 gramm körül alakul. A kenyér, a feldolgozott élelmiszer, a konyhakész szószok tartalmazzák a legtöbb sót, bár a szupermarketek fokozatosan leépítik a félkész ételek választékát.

Egészségügyi szakemberek véleménye szerint már néhány grammos napi csökkentés 22 százalékos visszaesést jelenthetne az agyvérzéses, és 16 százalékos csökkenést az infarktusos esetek számában, ami az Egyesült Királyságban 17 000 megmentett életet jelenthetne évente. Egy múlt évben napvilágot látott kutatás szerint a szívbetegségeket ötödére lehetne csökkenteni, ha a gyártó cégeknek megtiltanák, hogy túl sok sót keverjenek termékeikbe. A sótartalmat szabályozó törvények húszszor hatékonyabbak lehetnének, mint a diétás tanácsadás.