Lassan alakul ki az 1-es típusú cukorbetegség

”Korábban úgy tartották, hogy a béta sejtek teljes mértékben leállnak az 1-es típusú diabétesz előrehaladott formájában. Kutatásunk azonban azt igazolta, hogy a hasnyálmirigy egy bizonyos mértékben még évtizedekig működik” – mondta el a kutatás vezetője, Dr. Denise Faustman, a kórház immunbiológiai laboratóriumának igazgatója.

A hasnyálmirigyben a béta-sejtek termelik és tárolják az inzulint. A kutatók 182 beteg vérmintáit elemezték, és kiderült, hogy a C-peptid termelése évtizedekkel a betegség jelentkezése után is megmarad, és képes reagálni a vércukor-szintre. A C-peptid az inzulinelválasztás/béta-sejt funkció markere.

A C-peptid szintje alacsonyabb volt azon betegeknél, akik régebb óta szenvedtek a cukorbajtól, de a csökkenés fokozatosan következett be, nem pedig hirtelen, ahogy eddig vélték. Még a 31-40 éve beteg emberek 10 százalékánál is kimutatható volt a C-peptid termelése és a béta-sejtek működése is sértetlen maradt. Erről számolnak majd be a kutatók a Diabetes Care márciusi számában.

A kutatók szerint az új eredmények arra utalnak, az alacsony C-peptid-szinttel rendelkezőknek, illetve az 1-es típusú cukorbetegség előrehaladott stádiumában levőknek is előnyére válhat az új kezelés, mely megőrzi, serkenti a béta-sejtek működését. ”Az eredményeink is bizonyítják, hogy valószínűleg hosszabb az intervenciós lehetőségekkel kecsegtető időszak, és talán választ ad az inzulintermelés átmeneti visszaállásáról azon betegek esetében, akik Calmette-Guerin bacillust kaptak a klinikai kísérleteink 1. fázisában” – tette hozzá Faustman.