Vércukorszint mérés a szemészeten

A brit Egészségügyi Minisztérium szakértői szerint azért van szükség a például a szemészek, vagy egyéb szakorvosok bevonására, mert az emberek nagy része nem jár rendszeres szűrésekre, és túl ritkán keresi fel háziorvosát. A szemvizsgálatok elvégzése mellett egy egyszerű, ujjbegyen végzett tűszúrásnyi vérvételből diabéteszes emberek százezreit lehetni kiszűrni rövid idő alatt.

Az Egyesült Királyságban közel 2,5 millió embert diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséggel, és körülbelül további 850 000 emberről feltételezik a szakértők a cukorbetegséget, akik még egyelőre nincsenek tisztában a betegségükkel.

A Durham Egyetem kutatói öt szemészeti rendelőt kerestek fel, ahol megkérték az optikusokat, hogy ajánlják fel a diabétesz szűrést a pácienseiknek, akiknél megfigyelhető volt egy, vagy több cukorbetegségekre jellemző rizikófaktor, mint például a megnövekedett testtömeg index, vagy a negyven évesnél idősebb kor, mondta Dr. Jenny Howse, a kutatás vezetője.

Végül a körülbelül 2 000 páciens kétharmadának ajánlották fel a vércukorszint mérést az optikusok, és közel 50% beleegyezett, és vállalta a vértesztet. Az 1 000 vizsgált személy nagyjából egyharmadánál mutattak ki a diabéteszre jellemző abnormálisan magas vércukorszintet, ezért őket további kivizsgálás céljából a háziorvosukhoz, vagy szakorvoshoz küldték, derült ki a British Journal of General Practice című folyóiratban megjelent tanulmányból

Összesen tehát 162 ember fogadta meg a tanácsot és fordult a háziorvosához, majd közülük 138-an további szakorvosi vizsgálatoknak vetették alá magukat. Közülük végül összesen hét embert diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséggel, kilenc embernél pedig pre-diabéteszt állapítottak meg az orvosok, mondta Dr. Howse.