A cukorbetegek több mint fele ízületi gyulladással is küzd

A legtöbb táplálkozási tanácsadó az elsők között említi a cukorbeteg páciensekkel kapcsolatban a testmozgás fontosságát. A mostani kutatás eredményei szerint azonban ez sokszor szinte lehetetlen a cukorbajosokat sújtó ízületi gyulladások miatt.

A kutatás során közel 800.000 cukorbeteg amerikait kérdeztek meg általános állapotukról és a betegséggel való küzdelmükről. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) által végzett kutatás szerint jelenleg közel 46 millió amerikai szenved ízületi gyulladásoktól, és 20.6 millió cukorbajtól. A CDC adatai szerint a felnőtt cukorbetegek 52 százalékának vannak gondjai az ízületeivel is.

„Az ízületi gyulladás előfordulása cukorbetegek közt riasztóan magas – nyilatkozta Dr. John Kippel, az Arthritis Alapítvány elnöke – Ez azt jelenti, hogy a cukorbetegek több mint fele szinte bizonyos, hogy nem végez rendszeres testmozgást, pedig ez nagyon fontos lenne a cukorbaj kezelésének szempontjából.” A kutatók szerint fontos, hogy ezek a betegek megértsék, a testmozgás mind a két betegség esetében jótékony hatású lehet.