Korábban halnak a depressziós szívbetegek

A stent beültetése során egy fémhálót vezetnek a szívkoszorúérbe, amely nyitva tartja a szív vérellátását biztosító artériát. A kísérlet során 1234 szívkoszorúér-betegségben szenvedő holland beteget vizsgáltak, akik közül 324 páciensben diagnosztizáltak depressziót. A hétéves utánkövetés után 187 beteg halt meg, köztük a depressziós betegek 23, valamint a depresszióban nem szenvedők 12 százaléka. Az eredmények azt mutatták, hogy a megnövekedett kockázatban a nem és az életkor is szerepet játszott: a férfiak és az idősebb betegek jelentősen nagyobb valószínűséggel haltak meg a vizsgálati időszakban. A cukorbetegek esetében is nagyobb kockázatot mutattak ki. A koleszterincsökkentő gyógyszerek szedése azonban a halálozás kockázatának csökkenésével állt összefüggésben.

A hollandiai Tilburg Egyetem kutatói Nikki Damen vezetésével az Európai Kardiológus Társaság koppenhágai konferenciáján tették közzé eredményeiket. Összegzésként elmondták, hogy a szívkoszorúér-stent beültetés után depresszióban szenvedő betegek prognózisa kedvezőtlenebb, korábban halnak meg, mint a depresszióban nem szenvedő betegek.

A korábbi halálozás megnövekedett kockázatának lehetséges oka az lehet, hogy a depressziós betegek a dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás és diéta szempontjából egészségtelenebb életmódot folytathatnak, és annak is nagyobb a valószínűsége, hogy nem szedik rendesen a gyógyszereiket. A másik lehetséges magyarázat az lehet, hogy a depresszió megváltoztatja a szimpatikus idegrendszer működését, ami a vérnyomás és a pulzusszám megemelkedését eredményezi.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy bár kimutattak összefüggést a depresszió és a korábbi halálozás között a stentbeültetésen átesett betegekben, az eredmények nem bizonyítanak ok-okozati kapcsolatot.