Kávéval az agyvérzés ellen

A svéd Karolinska Intézet tudósainak kutatási eredményei eldönteni látszanak a kávé jótékony egészségügyi hatásairól folyó vitákat. A vizsgálatok során 1960 és 2011 között mintegy félmillió embertől gyűjtöttek adatokat a szakértők. Az eredmények szerint napi két csésze kávé elfogyasztása 14 százalékkal csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyeit. Napi négy csésze esetén ez az arány már 17 százalék, a kávéban található nagymennyiségű antioxidánsnak köszönhetően.

A tudósok szerint ezek az antioxidánsok megakadályozzák a lipoproteinek, vagyis a káros koleszterinek felhalmozódását az agyban, amelyek később vérrögöket és agyérkatasztrófát okozhatnának.

Érdekes módon a jótékony hatású antioxidánsok csak a kávéban vannak jelen, más koffeintartalmú italokban, például a teában nem. Mielőtt azonban elkezdenénk dönteni magunkba a kávét, jobb, ha tudjuk, hogy a napi hat csészénél nagyobb mennyiség már csak 7 százalékban csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét és magas vérnyomás betegséget is okozhat.

”A kávé egy olyan komplex összetevőkből álló ital, aminek egészségjavító és egészségkárosító hatásai is lehetnek” – foglalták össze a kutatást végző tudósok.