Kik szedjenek sztatinokat?

A The Cochrane Library folyóiratban közzétett cikk összegzése szerint a sztatinok csökkentik a halálozási arányt, ugyanakkor nincs olyan bizonyíték, ami igazolná alkalmazását a szívbetegség alacsony kockázatának kitett emberek esetében.

A Brit Szív Alapítvány szerint a sztatinok felírásának előnyei az említett csoport esetében nem egyértelmű. Az Egyesült Királyságban több millióan szednek sztatinokat, amelyek a vér koleszterinszintjének csökkentésével mérsékelik a szívroham és a stroke kockázatát.

A National Institute for Health and Clinical Excellence olyan személyeknek ajánlja a sztatinokat, akik esetében legalább 20 százalékkal magasabb a szív-érrendszeri betegségek 10 éven belüli kialakulásának valószínűsége. A korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a sztatinok jót tehetnek az egészségeseknek, ugyanakkor a gyógyszereket különféle mellékhatásokkal, többek között májrendellenességekkel, veseelégtelenséggel és izomgyengeséggel is összefüggésbe hozták.

A 14 kísérlet eredményeit elemző új tanulmány szerint nem áll rendelkezésünkre elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a sztatinokat a kockázati csoportba nem tartozóknak is érdemes lenne szedni.

Fiona Taylor, a londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének kutatója szerint mivel nem rendelkezünk megfelelő ismeretekkel a sztatinok mellékhatásairól az egészséges emberek esetében, a sztatinok felírását e csoport számára nem szabad könnyedén venni.