Miért fontosak a fiatalkori szürővizsgálatok?

Vegyünk például egy koleszterinszint mérést. Annak ellenére, hogy minden egyes fiatal felnőtt esetében van egy vagy több rizikófaktor a koszorúér betegségek kialakulására, kevesebb, mint 50 százalékuknál végeznek koleszterinszint-mérést, írja a Annals of Family Medicine.

A szívkoszorúér olyan betegség, amelyet koszorúartériákban felgyülemlő kalcium, plakkok és zsír okoz, amely gátolja a vér, és ezáltal az oxigén áramlását is, később szívinfarktus kialakulásához vezethet. Az Egyesült Államokban a szívinfarktus az egyik leggyakoribb halált vagy rokkantságot okozó tényező. Az szívbetegség és a hozzá kapcsolódó elváltozások- mint pl. a cukorbetegség, érszűkület, érkeményedés- szűrése egyre fontosabbá válik, ahogy az ember öregszik. Az amerikai Betegségmegelőző és Prevenciós Hálózat 2003-as tanulmánya szerint a 20 és 44 év közötti felnőttek 60 százaléka esett át koleszterinszint mérésen, míg a 45 év felettiek esetében ez az arány 89 százalék volt.

Egy új tanulmány feltárta azt, hogy a fiatal felnőttek esetében túl kevés szűrővizsgálatot végeznek, annak ellenére, hogy ennél a korosztálynál is jelentős a szívbetegség kialakulására való hajlam.

Az amerikaiakon 1999-től 2006-ig végzett egészségügyi és táplálkozási során összesen 2587 felnőttet – férfiakat 20 és 35 év között és nőket 20 és 45 év között – vizsgáltak meg. Dr. Elena Kuklina és kollégái arra keresték a választ, hogy magasabb-e a koleszterinszint mérések száma azoknál a betegeknél, akik egy vagy több rizikófaktorral rendelkeznek a szívbetegségek kialakulását illetően, mint pl. dohányzás, magas vérnyomás, elhízottság vagy 50 év alatti szívbetegség a családban.

A szívbetegségek és a kapcsolódó betegségek, akárcsak a rizikófaktorok száma igen magas, mintegy 59 százalék volt a tanulmányban részt vevő felnőttek körében, valamint nagy volt a megemelkedett „rossz” vagy LDL koleszterin szinttel rendelkezők száma. A fiatal felnőttek 7 százalékánál volt magas LDL koleszterin szint olyan esetben, amikor az alany nem rendelkezett rizikófaktorokkal, 12 százaléknál volt abban az esetben, amikor az alany egy, és 26 százalék, amikor több rizikófaktorral rendelkezett. A szívbetegséggel vagy kísérőikkel küszködők 65 százalékánál mértek magas LDL koleszterin szintet.

Dr. Kuklina szerint aggasztó, hogy nemcsak, hogy a fiatal felnőttek közül soknak van koszorúér-betegsége, hanem egy jelentős többségnek még a koleszterinszintje is magas. A magas LDL koleszterint szint könnyen kezelhető gyógyszerrel vagy életmódváltással: egészségesebb ételek fogyasztása, rendszeres testmozgás vagy testsúlykontroll. Kuklina szerint több energiát kellene fektetni abba, hogy a pácienseket megtanítsák, hogyan változtassanak az életükön, és akkor talán kevesebb szűrővizsgálatra lenne szükség.

Azoknak a fiatal felnőtteknek, akiknek nincs lehetőségük szűrővizsgálatokon részt venni, Kuklina azt üzeni, hogy az életmód megváltoztatásához, nincs szükség orvos segítségére, az ember saját maga is képes rá. „Ha az ember egészségesen étkezik, többet mozog, leszokik a dohányzásról és figyeli saját súlyát, máris csökkenti a rizikófaktorok számát. Nem kell várni arra, hogy ezt az orvosától hallja.”