Férfiak esetében gyakoribb az érszűkület

A Magyar Hypertonia Társaság az EGIS Gyógyszergyár támogatásával létrehozott Ereink Védelmében Program (ÉRV) 2007 áprilisában indult, és öt éven át úgynevezett éves kontroll vizitekkel követi nyomon a vizsgálatba bevont érbeteg, vagy annak gyanújával kezelt pácienseket.  Annak érdekében, hogy a szakemberek valós képet kapjanak a magyar perifériás érbetegek számáról, létrehozták az ÉRV Regiszter Programot.

Kiss: kontrollvizsgálattal kiszűrhető az érszűkület

„Az ÉRV program helyzetfelméréssel és kockázatcsökkentéssel kíván hozzájárulni a kardiovaszkuláris betegségek elkerüléséhez” – mondta el Dr. habil Kiss István, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón. „Úgynevezett boka/kar index mérés során szűrjük ki és kezeljük a már kialakult, vagy a nagy eséllyel kialakuló betegségeket” – folytatta. „Olyan öt éven át tartó tudományos vizsgálat az ÉRV Program, melynek a gyakorlatban is igen nagy szerepe van. Megmutatja, hogy egy egyszerű és olcsó mérési technikával széles körben nem csak a már kialakult, de az időben felfedezett tünetmentes betegség is kezelhető” – magyarázta Kiss doktor. „Több mint 20 ezer beteg bevonásával végezzük a vizsgálatokat, mely idén érkezett harmadik évéhez. Visszatekintve, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy kezdetben a vizsgálat sorozatban részt vevők 14 százalékánál kimutatható volt a már kialakult perifériás érbetegség, és 15,6 százalékuk esetében figyeltük meg az érszűkület kialakulásának lehetőségét” – fejtette ki a doktor úr. „Azoknak, akiknél kezdetben a 0,91 és 0,99 közötti, még elfogadható perifériás értéket mértük, egy éven belül a 12,2 százalékuk vált érbeteggé” – tette hozzá. „Vizsgálati eredményeink tehát egyértelműen arra utalnak, hogy folyamatos vérnyomás és metabolikus értékek vizsgálatával a betegek gondozása kézzel fogható eredményre vezet.”

Farkas: hétről-hétre nő a Regiszterben részt vevők száma

„Annak érdekében, hogy az érvizsgálatokat a lakosság szélesebb körében is el lehessen végezni, létrehoztuk az ÉRV Program kiterjesztéseként az ÉRV Regiszter Programot” – mondta Dr. Farkas Katalin, az ÉRV Program és az ÉRV Regiszter programvezetője. „Célunk, hogy a szűrés általánossá váljon a családorvosok körében is, évente 100 ezer beteget megvizsgálva. Jelenleg 21 ezerre tehető a Regiszterben szereplő betegek száma, és mintegy 151 családorvos praxis csatlakozott a programhoz” – folytatta. „A boka/kar index mérésével történő vizsgálat ugyanis egyszerű művelet, és nem vesz igénybe sok időt. Míg azonban az ÉRV Programba tünetmentes páciensek is bekerülhetnek, a Regiszter a veszélyeztetett betegeket vizsgálja. Több nő vesz részt a vizsgálatokon, mégis elmondható, hogy a férfiak esetében nagyobb az érelmeszesedés aránya.”

A dohányzás sem tesz jót

Magyarországon az érszűkület közel 400 ezer embert érint. Sokáig észrevétlen maradhat, ezért tünetei jelentkezésekor az erek károsodását már nem lehet megállítani. Leggyakrabban az alsó végtagban jelentkezik először görcs, vagy a vádliban fellépő erős fájdalom formájában, mely pihentetés hatására megszűnik -hangzott el a sajtótájékoztatón. Abban a szakemberek is egyetértenek, hogy kialakulását befolyásolják olyan kockázati tényezők, mint a dohányzás, a kontrollálatlan vérnyomás a cukorbetegség és az alkoholfogyasztás. Érdemes ezért évente szűrővizsgálatokon részt venni, melyek az ÉRV Regiszter Programmal háziorvosi rendelőkben is egyre elterjedtebbé válnak .