Fogorvossal a szívbetegség ellen

A Health Economics szeptemberi számában megjelent elemzés összehasonlította azok adatait, akik az előző két évben rendszeresen jártak fogorvoshoz, azokéval, akik nem. A 44-88 éves korosztályból közel 7 000 embert vizsgáltak, akik részt vettek az úgynevezett Egészség és Nyugállomány Tanulmányban. A statisztikai tanulmány 1996 és 2004 között kétévente gyűjtött össze adatokat. A férfiak esetében azonban nem találtak hasonló összefüggést. ”Sok tanulmány talált már kapcsolatot a fogak állapota és a szívbetegségek között, de a miénk az első, amely kimutatta, hogy a rendszeres fogászati gondozás kevesebb szívbetegséghez, agyi érkatasztrófához és más keringési megbetegedéshez vezet.” – nyilatkozta a tanulmány vezetője, Timothy Brown, a UC Berkeley Közegészségügyi Főiskola adjunktusa.

A longitudinális tanulmány ugyanazokat az egyéneket követte nyomon. Kétévente mérték fel többek közt azt, hogy felkeresték-e a fogorvost, volt-e szívinfarktusuk, agyvérzésük, anginájuk vagy szívelégtelenségük a megelőző két évben. A kutatókat szinte meg sem lepte a különbség, ami a férfiak és nők esetében mutatkozott.  ”Véleményünk szerint az eredmények tükrözik a különbséget, ami a férfi és női szívbetegségek kialakulásában fennáll.

Más tanulmányok is arra engedtek következtetni, hogy az ösztrogén védelmet biztosít, mert segít megelőzni az érelmeszesedést. Csak a menopauza táján, 50-55 éves kor körül érik utol a nők a férfiakat a szívbetegségek terén.” – mondta el a társszerző, Stephen Brown.