Felfedezték a szívbetegség egy új rizikófaktorát

A kutatók úgy vélik, hogy a lipoproteinhez kötött foszfolipáz A2 enzim új célpontot jelenthet a szívbetegség kezelésében. Az enzimről azt feltételezik, hogy gyulladás esetén termelődik, a szervezet károsodásra és a kórokozókra adott immunválaszának részeként.

Dr. Alexander Thompson és John Danesh professzor, a Cambridge-i Egyetem kutatói vizsgálatukban kapcsolatot találtak az enzim jelenléte és a szívbetegség, a stroke és a halálozás kockázata között, miután 32 eddigi vizsgálatból összesen 79 036 ember adatait elemezték. Arra is fény derült, hogy a szívbetegség kockázata épp akkora mértékben emelkedett, mint magas vérnyomás és magas „rossz” (LDL) koleszterinszint esetén.

A kutatók azonban azt írják, „mivel a vizsgálatban a vérnyomás és a koleszterinszint nem mutatott olyan szoros összefüggést a szívbetegséggel, mint a korábbi tanulmányokban”, további kutatásokra van szükség az eredmények alátámasztására.

A tudósok azt remélik, a jövőbeni kutatások rávilágítanak arra, vajon az enzim szintének befolyásolásával csökkenthető-e a szívbetegségek kockázata, továbbá már elindítottak olyan kísérleteket, amelyek az ezimet gátló új gyógyszerek fejlesztésére irányulnak.

A tanulmány a Lancet április 30-i számában olvasható.