Felfedeztek egy rákjelző gént

A Mount Sinai orvosi egyetem és a francia Országos Egészségügyi és Orvoskutatási Intézet kutatói arról számoltak be, hogy több mint 1300 rákos betegben mutatták ki a tüszőserkentő hormon (FSH) receptort.

”Ez az új daganat marker a rák kimutatásának fejlesztésére használható fel. Az új markerhez kötődő daganat-képalkotó anyagot lehet befecskendezni a vaszkulatúrába, így láthatóvá lehetne tenni a korai daganatokat a test bármely részén” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Aurelian Radu.

A kutatók hangsúlyozták, hogy további kutatásokra lesz szükség az eredmények megerősítésére, illetve annak kiderítésére, hogy a marker más típusú rákbetegségekkel összefüggő tumorokban is jelen van-e. Ugyanakkor azt is kijelentették, hogy a felfedezés nagyon ígéretesnek tűnik, és a jövőben új diagnosztikai vagy terápiás célt eredményezhet annak érdekében, hogy korábban kimutathassuk a daganatot, vagy megállítsuk növekedését.

A New England Journal of Medicine szaklapban közzétett kutatás során 1336 tizenegy különféle ráktípusban, prosztatarákban, emlőrákban, vastagbélrákban, hasnyálmirigyrákban, húgyhólyagrákban, veserákban, tüdőrákban, májrákban, gyomorrákban, hererákban és petefészekrákban szenvedő betegből származó szövetmintákat vizsgáltak. Kiderült, hogy a természetesen csak az emberi reproduktív szervekben megtalálható tüszőserkentő hormon a kutatásban vizsgált összes daganat esetében jelen volt a vérerek sejtjeiben, a növekedés típusától vagy stádiumától függetlenül. Ezzel szemben ez a receptor teljes mértékben hiányzott a szervezet többi normális szövetéből, a daganatot hordozó szerv egészséges szöveteit is beleértve.

A kutatók ezután elektronmikroszkóppal megvizsgálták az FSH receptorokat, ami megerősítette, hogy a receptorok a daganat vérereiben felgyűlnek, de nem kötődnek az egészséges szövetek vérereihez.

A tanulmány szerzői szerint a marker jelenléte a daganatok erezetében ígéretes lehetőséggel kecsegtet a rákos daganatok visszaszorításában. Ez azt jelenti, hogy a kutatók segítségével az egészségügyi szakemberek új rákszűrési módszert és új kezeléseket fejleszthetnek ki.

”Olyan új terápiás anyagokat fejleszthetünk ki, amelyek azáltal gátolják a daganat vérellátását, hogy akadályozzák az új vérerek kialakulását, koaguláció révén gátolják a vérátáramlást, vagy elpusztítják a daganat meglévő vérereit” – magyarázta Radu.

Nicolae Ghinea, a kutatás francia munkatársa szerint a kutatás kibővítése évekig tarthat, de könnyű elképzelni, hogy egy általános marker általános kezelést tehet lehetővé.

A kutatók úgy vélik, hogy az ennek köszönhetően kifejlesztett minden jövőbeni kezelést könnyebben tudják majd tolerálni a betegek, mint a kemoterápiát és a sugárkezelést.

”A jövőbeni anyagok várhatóan kevesebb mellékhatással járnak, mert a cél, vagyis az FSH szinte az összes normális szövetből hiányzik, a szaporodó szervekben pedig sokkal kisebb koncentrációban van jelen, mint a daganatokban” – állítják.