Felesleges „önvizsgálatok”?

A minap közzétett kutatásokból az derül ki, valójában nincs bizonyíték arra, hogy az „önvizsgálatok” csökkentenék a mellrákos halálesetek számát. A gyakorlat ezzel szemben azt mutatja, hogy ezzel a hölgyek többet ártanak, mint használnak, hiszen csaknem kétszer annyi negatív eredményű biopszia elvégzésére került sor a magukat megvizsgált nők körében, mint akik ezt nem tették meg.

Mindazonáltal, a tanulmány szerzői (Jan Peter Kosters, Ph.D. és Peter Gotzsche, Ph.D) szerint néhányan a fentiek tudatában is folytatni fogják az önvizsgálást, azonban nekik azt tanácsolják, hogy bármilyen szokatlan változást észlelnének testükön, azonnal kérjenek tanácsot orvosuktól, mert akár mellrákról is lehet szó. Caroly Runowicz, a Connecticuti Orvosi Egyetem rákkutatási központjának igazgatója továbbá arra ösztönzi az érintetteket, hogy csak akkor végezzenek magukon vizsgálatot, ha megbíznak az eredményében, valamint hozzáteszi, hogy a nők 50-60 százaléka veszi észre az elváltozásokat mellükben.

A tanulmány a The Cochrane Library legfrissebb számában jelent meg, mely az orvosi kutatások kiértékelsével foglalkozó nemzetközi szervezet, a The Cochrane Collaboration kiadványa.