Felfedezték hogyan szóródnak a tumorok az agyba

Az áttét fogalma azt jelenti, hogy a tumorsejt leszakad az eredeti tumorról, és a test egyéb részeibe vándorol; a rák általában ezek miatt halálos, nem az eredeti tumor miatt. Ha egy rák eléri az agyat, a kilátások igen kedvezőtlenek: a legjobb kezelés mellett is 9 hónap az átlagos túlélés.

„Az agyi áttétek kialakulásáról eddig keveset tudtunk” – mondta dr. W. Shawn Carbonell, a kutatás egyik résztvevője. „De ezzel a frissen szerzett tudásunkkal remélhetőleg képesek leszünk jobban kezelni az efféle rákokat.” A kutatók azt találták, hogy az áttétek általában az erek falán indulnak növekedésnek, és nem az idegsejtek felszínén. Így rendelkezésükre áll a növekedéshez szükséges oxigén és tápanyag anélkül, hogy saját ereket növesztenének.

A kutatás során felfedeztek egy speciális, integrin nevű fehérjét a rákos sejtek felszínén, amely az érfalon történő megtapadáshoz szükséges. Ennek eltávolítása révén a tumorsejt képtelen lesz kihorgonyzódni az érfalhoz. Dr. Helen George, az Egyesült Királyság Rákkutató Intézetének tudományos vezetője szerint „A mozaik egy fontos darabja került e kezünkbe, amelynek révén új kezelési módok kifejlesztése válik lehetővé az agyi áttéteket adó tumorok terápiájában.”