Fejlesztés alatt a rák-vérvizsgálat

A keringő daganatos sejt (CTC – Circulating Tumor Cell) mikrochip technológia, melyet kifejlesztői ”folyékony biopsziának” kereszteltek, forradalmian új megközelítésnek számít a rákdiagnózisban. Az eljárást a Massachusettsi Általános Kórház orvosai dolgozták ki néhány évvel ezelőtt.

A módszer azokat a daganatos sejteket mutatja ki, amelyek leváltak a daganatról, és nagyon kis mennyiségben a véráramban keringenek. A technológia azonban eddig csupán a sejtek számának megadására volt képes, melynek segítségével az orvosok képet alkothattak arról, mi történik a beteg daganatával, de nem biztosította azt a pontosságot, amelyet a legújabb változat.

”Az új technológiának köszönhetően nem csak megszámolhatjuk a sejteket, hanem értelmezhetjük azokat a molekuláris változásokat, amelyek a betegség a sejtekben végbe menő előrehaladását eredményezik” – nyilatkozta Nicholas Dracopoli, a Johnson & Johnson onkológiai kutatórészlegének vezetője. Az új módszer egyetlen vérvétellel biztosíthatja a kutatóknak a hozzáférést a beteg daganatából származó sejtekhez anélkül, hogy a páciensnek invazív, gyakran fájdalmas biopszián kellene átesnie. ”Ez pedig lehetővé teszi számunkra azon izolált sejtek az összetett molekuláris elemzését, hogy aztán megvizsgálhassuk olyan kezelések lehetőségét, amelyek az adott rendellenességben szenvedő beteg számára a legmegfelelőbbek” – tette hozzá Dracopoli. Ez azt jelenti, hogy az orvosok sokkal hamarabb megtudhatják, hogy az alkalmazott terápia sikerrel járt-e, vagy kudarcot vallott, így e szerint személyre szabhatják az egyes betegek kezelését.

Az együttműködésben a teszt korábbi változatát az amerikai piacra bevezető Veridex vállalat, az ORD vállalat és klinikai kutatók vesznek részt, hogy közös erővel dolgozzák ki a modern technológia továbbfejlesztett változatát.

Az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala jóváhagyta a technológia előző változatának alkalmazását a daganatos sejtek kimutatására előrehaladott emlő-, prosztata- illetve vastag- és végbéldaganatban szenvedő betegek vérmintáiban.