Egyszerre tumor és influenza ellen

A DMXAA olyan újonnan feltörekvő vírustörzsek ellen is hatásos lehet, melyek ellen még nincs védőoltás. ”Reméljük, hogy a DMXAA és más hasonló hatóanyagok alkalmasak lesznek az évenként kitörő influenzajárvány és akár más vírusfertőzések visszaszorítására.” – mondja Stefanie Vogel, a tanulmány társszerzője a Maryland Egyetemről.

A vizsgálatban Vogel és kollégái egereket fertőztek meg egy adaptált influenzavírus törzzsel. Ha a fertőzés előtt vagy után három órával, majd két nap múlva  DMXAA-t adtak, a fertőzés jóval enyhébb lefolyású volt. A DMXAA még azoktól a vírustörzsektől is megvédte a sejteket, amik rezisztensek voltak  a legfejlettebb influenzagyógyszerrel, a Tamifluval szemben. Ezen eredmények szerint a DMXAA valószínűleg növeli a jelenlegi influenza elleni gyógyszerek és vakcinák hatékonyságát és talán más vírusok és baktériumok ellen is hatásos lehet.

Annak bizonyítására, hogy a DMXAA fokozott interferon-termelést vált ki, olyan egereken tesztelték a hatóanyagot, melyeknek interferontermeléshez szükséges génje hiányzott. A DMXAA esetükben hatástalan volt.

A tanulmányt a Journal of Leukocyte Biology 2011 márciusi számában tették közzé.