Egészségesebb, aki nyáron született

A vizsgálatot közel félmillió brit felnőtt bevonásával készítették, akik közül azok, akik júniusban, júliusban vagy augusztusban születtek, újszülöttként nagyobb súlyúak, felnőttként pedig magasabbak voltak. Ezen kívül a nyáron született lányok később léptek a pubertás korba, ami szintén magával vonja a jobb egészségi állapotot felnőttkorban, a korai pubertás ugyanis cukorbetegséget, szívbetegséget vagy mellrákot okozhat.

Dr. John Perry, a Cambridge Egyetem szakembere és csapata elsőként hívta fel a figyelmet a születési hónap és a későbbi egészségi állapot közti összefüggésekre. Korábban csak arról születettek vizsgálatok, hogy a nyári gyerekek csontozata erősebb, az őszi, téli gyerekek körében pedig több az allergiás és asztmás.

A mostani tanulmány, melyet a Heliyon című lap közölt le, mindezt azzal egészíti ki, hogy a nyáron születettek általában nagyobb súllyal jönnek világra, illetve, hogy közülük is a lányok később lépnek a serdülőkorba. Mindezt a D-vitamin mennyiségével hozták összefüggésbe a szakemberek, hiszen nyáron több D-vitamin jut az anya és ezáltal a magzat szervezetébe is. Mindezek fényében a várandós anyáknak kifejezetten javasolt, hogy szedjenek D-vitamint, mivel ezzel sokat tehetnek leendő gyermekük egészségéért.