Elképzelhető, hogy a merevedési zavar összefüggésbe hozható a D-vitamin hiánnyal

A vizsgálat során a kutatók 3400, 20 évnél idősebb amerikai férfi adatait dolgozták fel, akiknek nem volt ismert szívbetegségük. A résztvevők 30%-ánál igazoltak D-vitaminhiányt, ami azt jelenti, hogy a „napfény vitamin” vérben mért szintje 20ng/ml alatt volt. A vizsgálatban résztvevő férfiak 16%-ának volt merevedési zavara.

””A merevedési zavarral élő férfiak 35%-ának volt D-vitaminhiánya, míg azoknál a férfiaknál, akiknek nem volt ilyen jellegű problémája csak 29%-ban igazoltak alacsonyabb D-vitaminszintet.

„A D-vitaminhiányt könnyen ki lehet mutatni és életmódbeli változtatásokkal, például a testmozgással, az étrend megváltoztatásával, a vitaminpótlással és a mérsékelten fokozott napexpozícióval könnyen rendezni is lehet.” – mondta egyetemi sajtótájékoztatójában a kutatást vezető Dr. Erin Michos.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitaminhiányos férfiaknál 32%-kal gyakrabban fordul elő impotencia, mint azoknál, akiknek megfelelő a D-vitaminszintje. Ez az összefüggés akkor is fennmaradt, amikor a kutatók egyéb, a merevedési zavarral összefüggésbe hozható tényezőt, mint például az alkoholfogyasztást, a dohányzást, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a gyulladásos folyamatokat vagy bizonyos gyógyszerek szedését is figyelembe vették.

A kutatók kihangsúlyozták, hogy ez csak egy megfigyelésen alapuló vizsgálat, ami még nem jelent egyértelmű ok-okozati összefüggést a D-vitaminhiány és a merevedési zavar között. Elmondták, hogy további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy a két tényező között valóban van-e közvetlen kapcsolat. Ha erről lenne szó, akkor az a merevedési zavar új kezelési lehetőségét is jelenthetné.

„Elképzelhető, hogy a D-vitaminszint ellenőrzése hasznos lehet a merevedési zavar kockázatának felmérésében. Ezt követően a legfontosabb klinikai kérdés az, hogy a D-vitaminszint rendezése vajon csökkenti-e a merevedési zavar kockázatát és segít-e rendezni a merevedési funkciót.” – mondta Michos.

A 40 évnél idősebb férfiak körülbelül 40%-ánál és a 70 évnél idősebb férfiak 70%-ánál nehézséget okoz az erekció kialakítása és fenntartása. A U.S. Centers for Disease Control and Prevention adatai szerint az amerikai felnőttek 40%-ának van D-vitaminhiánya.

A vizsgálat eredményeit az Amerikai Kardiológiai Társaság Orlandoban rendezett éves nagygyűlésén tették közzé. A konferencián bemutatott eredmények mindaddig előzetes eredménynek tekintendők, amíg lektorált szakmai folyóiratban meg nem jelennek.