A nikotinmentes e-cigaretta sem jobb a hagyományos ciginél

“Nincs jelentős különbség aközött, hogy e-cigarettát vagy hagyományos dohányipari terméket szívunk-e, mindkettő egyformán egészségtelen. Az e-cigaretta olyan méreganyagokat tartalmaz, amelyek a rosszindulatú daganatok fejlődését facilitálják” – mondja a kutatást vezető Jessica Wang-Rodriquez professzor, a Kaliforniai Egyetem szakembere.

A szakember szerint a fő probléma a, hogy az elektromos cigaretta alig egy évtizeddel ezelőtt jelent meg a piacon, így nem létezhetnek hosszútávú kutatások a hatásainak feltérképezésére. Az e-cigaretták marketingje azt az illúziót kelti, hogy ártalmatlan opcióról van szó, ezért sokan a cigarettáról való leszokás után ezt az alternatívát választják, de nem ritkán gyerekek is szívják.””

“Nem arról van szó, hogy a nikotin önmagában véve nem ártalmas, hanem inkább arról, hogy a dohányzás során a szervezetbe kerülő nikotin még nem volna elég ahhoz, hogy sejtkárosodást okozzon” – teszi hozzá a szakember.

Jessica Wang-Rodriquez professzor szerint komolyabb kampányokra volna szükség, amelyek az e-cigaretták okozta veszélyekre is felhívják a figyelmet.