Az idősebb mellrákos nők sugarazás nélkül kezelhetők

Elmondták, hogy a kutatás eredményei, amelyek a következő hónapban kerülnek bemutatásra az Amerikai Klinikai Onkológiai Közösség találkozóján, sok bajtól kímélhetik meg a nőket és orvosokat, a sugárterápia áráról már nem is beszélve. – írja a Reuters.

Ez a tanulmány megerősíti, hogy az idősebb nők számára, akik a mellrák korai stádiumában vannak, a sugárkezelés nélküli lumpektómia (más néven tilektómia: olyan hétköznapi sebészeti eljárás, melynek során eltávolítják a diszkrét daganatot, általában a jóindulatú tumort vagy mellrákot) életképes alternatívát jelenthet, és a tamoxifen helyettesítheti a sugárkezelést is. – jelentette be Dr. Kevin Hughes, a bostoni Massachusetts Közkórház munkatársa, a tanulmány vezetője.

Hugh és kollégái az elmúlt 12 évben összegyűjtötték 636 idős (70 év fölötti), mellrákban szenvedő hölgy adatait, akiket még könnyen lehetett gyógyítani, mert szervezetükben nem burjánzottak tovább a rákos sejtek. Ők voltak az úgynevezett ösztrogén receptor-pozitívak. Szervezetükből a tumort lumpektómia műtéttel távolították el. 50%-uk kapott sugárkezelést, majd 5 évig szedték a tamoxifent (olyan tabletta, mely a felére csökkenti a mellrák kiújulásának kockázatát). A vizsgált nők másik fele azonnal a tamoxifen-kezelést kapott. 12 évvel később a sugárzással kezelt nők közül 12 elhunyt a mellrákban, míg a csak tamoxifen-kezelésben részesülő nők közül 8-an. Sok nő meghalt, de 95%-uk nem a mellrák következtében.

„Megállapítottuk, hogy a sugárterápia hasznos volt a mellrák kiújulásának megelőzésében, de ez a hasznosság relatíve kis arányú volt” – mondta Hughes egy telefoninterjúban. Azt is hozzátette, hogy 26 nőnek, akik nem kaptak sugárkezelést, újabb tumorok nőttek a melleiben, szemben azzal a 6 nővel, akik kaptak sugárkezelést. Az említett 26 nő daganatait eltávolították, majd később sugárkezelték őket.

Dr. Douglas Blayney, az ASCO elnöke elmondta: „A kísérlet során megbizonyosodhattunk afelől, hogy az államilag finanszírozott, akadémiai kutatások a gyógyszeripar bevonásával segíthetnek a betegeken. Azt hiszem, rengeteg nő nem részesül jelenleg sugarazásban. Ez némi önbizalmat ad nekünk abban a tekintetben, hogy érdemes követnünk ezt az eljárást.” – összegezte Hughes.