Az enyhe terhességi cukorbetegséget is kezelni kell?

A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz) a szülés után rendszerint elmúlik, azonban előrevetíti a későbbi II-es típusú cukorbetegség kockázatát. Az összes terhesség 1-14 százalékában lép fel, előfordulása világszerte növekszik, azonban egyes orvosok az enyhébb formákat nem kezelik. Dr. Mark Landon, az Ohio Állami Egyetem Egészségügyi Központjának szülész-nőgyógyász professzora és munkatársai 958 enyhe terhességi cukorbetegségben szenvedő nőt osztottak két csoportba. Az első csoport részletes tanácsadáson vett részt és szükség esetén inzulint kapott (7%), míg a kontrollcsoport a hagyományos gondozásban részesült.

Kiderült, hogy a kezelt csoportban a túl nagy babák aránya több, mint felére csökkent és ritkábban fordult elő a váll-elakadás is. Kevesebbszer volt szükség császármetszésre, továbbá csökkent a magas vérnyomás és a preeklampszia előfordulása. A jól beállított anyai vércukorszint hatására a magzat mérete normális marad és csökken a szülészeti szövődmények száma.

„Az orvosoknak fel kell világosítaniuk a szülőképes korban lévő nőket a terhességi cukorbetegségről, hogy azok terhességük során egészséges életmódot folytathassanak” – mondta el Sue McLaughlin, az Amerikai Diabétesz Szövetség tájékoztatási igazgatója.

A cikk a New England Journal of Medicine folyóirat október 1-jei számában olvasható.