Az alvászavar a magyarok rémálma

Magyarországon minden harmadik felnőtt ember küzd azzal a ténnyel, hogy nehezen tud elaludni, vagy képtelen átaludni az éjszakát. Pedig az álmatlanság következményei amellett, hogy rontják az életminőséget, halálhoz is vezethetnek. Kóros álmatlanságban szenvedő embereknek például magasabb az éjszakai vérnyomása, ami hosszú távon szív- és érrendszeri kockázattal járhat, és károsítja a szívet – derül ki a kanadai Laval Egyetem munkatársai által végzett kutatásból. Francia tanulmány szerint pedig az alváshiány állhat a járványos méreteket öltő elhízások többségének hátterében. Valamint a washingtoni St. Louis Egyetem szakemberei állatkísérletekkel bizonyították, hogy az alváshiány és a folyamatosan megzavart alvás-ébrenlét ritmus olyan változásokhoz vezethet, mint amely eltérés az Alzheimer kórban szenvedő emberek agyában megfigyelhető. Épp ezért nagyon fontos, hogy a rendszeres alvásproblémákat időben kezelni kell.

Mivel az alvás nem csak a regenerálódás, hanem az energiatárolás és emlékezés folyamatában is fontos szerepet játszik, ezért magyar szakemberek is arra hívják fel a figyelmet, hogy akinél több mint egy hónapja fennálló alvásproblémái vannak, forduljon orvoshoz. Ugyanis nem csak az álmatlanság szövődményei lehetnek a szervezetre károsak, de gyakran magát az alvászavart is valamilyen meglévő, hasonlóan súlyos testi, vagy lelki betegség okozza. Egy háziorvosi vizsgálat azonban fényt deríthet a probléma valós okára, illetve további szakorvosi kivizsgálást is elrendelhet pontos ok kiderítése érdekében.

Magyarországon is rendelkezésre állnak ugyanis a legmodernebb gyógyszeres és nem gyógyszeres terápiák egyaránt. Szakvizsgálatok alapján pedig az alvászavart felderítő ok kezelésére irányuló terápia egészítheti ki a kezeléseket. Ezek együttes eredményeként, továbbá a kezelőorvostól kapott életmódbeli tanácsok betartásával érhető el az ismételt pihentető alvás, és egyúttal előzhető meg, hogy az alvászavar szövődményeként további betegségek alakuljanak ki.