Az alkohol és a dohányzás a vastagbélrák fő oka

Dohányzás, elhízás és cukorbetegség 20%-kal nagyobb kockázatot jelentett a vastagbélrák kialakulásában, csakúgy, mint a nagy mennyiségű vörös hús fogyasztása. Évente egymillió új vastagbélrákos esetet diagnosztizálnak világszerte, és félmillióan halnak meg ebben a betegségben. Egyedül Ausztráliában (ahol a kutatást végezték) évente mintegy 12 ezer új esetet diagnosztizálnak.

Az ausztrál George Intézet vezető munkatársa, Rachel Huxley egyetemi docens így nyilatkozott: „A legtöbben tisztában vannak vele, hogy a túlsúly és a rossz étkezési szokások fokozzák a vastagbélrák kockázatát, azonban sokan nem tudják, hogy egyéb tényezők, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a cukorbetegség szintén felelőssé tehetők”.

Az ausztrál munkacsoport több mint száz, korábban már publikált vizsgálat eredményét összesítette. Ajánlásuk szerint ne fogyasszunk napi két pohár italnál többet, ne dohányozzunk, és mozogjunk rendszeresen. Ezen életmód-változtatások nemcsak a vastagbélrák, hanem más betegségek előfordulását is csökkentik, például a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.