Az anyatej növeli a hererák kialakulásának kockázatát

Néhány országban, például Dániában gyakori a hererák, és más, férfi nemi szervrendszert érintő rendellenesség, mint az ondóban kevés spermium, illetve a veleszületett nemi szervi zavarok. Azonban – a többi északi országhoz hasonló ipari háttérrel rendelkező – Finnországban ezek előfordulása jóval ritkább.

Konrad Krysiak-Baltyn és munkatársai 68, Dániából, Finnországból és Németországból származó anyatejmintát elemeztek, melyben 121 kemikáliát találtak. „Nagyon meglepődtünk, amikor hormonhatású anyagok, dioxinokat és peszticideket magasabb szintjét találtuk Dániában Finnországhoz képest” – nyilatkozta Niels Skakkebaek professzor, a kutatócsoport szenior tagja (Rigshospitaleti Egyetem, Növekedési és Reprodukciás Intézet, Dánia).

„Eredményeink új nézőpontot adnak a környezeti szennyezők okozta hatás megítélésében, melyek között időbeni és országok közötti különbségek lehetnek, ami a férfi reproduktív rendszer betegségeinek területi különbségeiben nyilvánul meg. A tanulmány ellenére szeretném arra bíztatni az anyákat, hogy folytassák gyermekeik anyatejes etetését, mert ennek számos haszna van a gyermek szempontjából.” – tette hozzá Skakkebaek.