A nők jobban félnek az elhízástól, mint a ráktól

Még a stresszt is aggasztóbbnak találták, mint a potenciálisan halálos rákot, amelyet a nők csupán két százaléka jelölte meg a legfélelmetesebb egészségügyi veszélyként – derült ki a több mint 1000 nő részvételével készített felmérésből.

Az eredmények alátámasztják azon bírálók véleményét, akik szerint a média által sugárzott fiatalság és karcsúság eszményképe veszélyes hatást gyakorol a nők általános egészségi állapotára.

„A nőket bombázzák a tökéletes testeket bemutató képekkel, miközben szinte még leülni és lélegzetvételhez jutni sincs elég idejük” – állítja Sarah Jarvis egészségügyi szakértő. „Sajnos fiatalkorukban gyakran túlságosan elfoglaltak azzal, hogy megpróbáljanak megfelelni a társadalmi elvárásoknak, így felhalmozzák a jövőbeni egészségüket aláásó veszélyeket.”

A megkérdezett nők mintegy 25 százalékát a testsúlya aggasztja a legjobban. A második legnagyobb félelem a stressz után és a rák előtt a szívbetegség és a terméketlenség. A húszas éveikben járó nők körülbelül 20 százaléka a stressz miatt aggódik leginkább. A 70-es éveikben járó nők 10 százaléka szerint a testsúly a második legsúlyosabb félelem, őket elsősorban az öregedés aggasztja – derül ki a Dorling Kindersley kiadó megbízásából készült közvélemény-kutatásból. Az ID Factor közvélemény-kutató cég által 1122 húsz és hetven év közötti nő részvételével végzett felmérés szerint egyetlen nő sem tartja egészségügyi veszélynek az AIDS-szet.#img1#

„Húsz éve vagyok a pályán, és óriási változásokat tapasztaltam az egészségügyi félelmek és az egészségtudatosság terén a nők körében” – nyilatkozta Jarvis, egy a nők egészségéről szóló könyv szerzője. „Sok szempontból megerősödtünk, bár elkerülhetetlen, hogy ennek a „mindent megkaphatok” szabadságnak nagy ára van.”